Alla vill vara med på Askersundsmässan

Textstorlek:

Första dagen av 2018 års Askersundsmässan blev väldigt lyckad. Sofia Fredriksson, näringsutvecklare i Askersunds kommun och Christer Eriksson på Marknadsprofilering som hade byggt utställningen, var helnöjda med resultatet i Närlundahallen.

– När vi startade med Askersundsmässan för några år sedan hördes många säga; ”klart vi ska vara med, men vi vet inte vad vi ska göra”, påpekade Sofia Fredriksson.

– Ja, det är verkligen roligt att se en sådan uppslutning bland utställarna, och det verkar som att alla vill vara med, betonade Christer Eriksson.

Många har insett att det gäller att synas och då passar det utmärkt när man kan nå både skolelever, företagsfolk och övrig allmänhet.

Sofia har tre år bakom sig på näringslivsavdelningen på Askersunds kommun, men det här är hennes första Askersundsmässa.

Eftersom mässan är fredag och lördag har eleverna tillfälle att besöka arrangemanget.

– Zinkgruvan mining har tagit ett jätteansvar med skolan. Man har gjort förintervjuer med eleverna i årskurs nio för att anpassa den här dagen. Årskurs åtta på Sjöängsskolan har tillsammans med lärare förberett några frågor som de ska jobba med under mässan, upplyste Sofia.

Det gäller att lotsa in ungdomarna på yrkesval där det finns ett stort behov.

Temat för mässan var ”dåtid, nutid och framtid”.

På vilket sätt kan man märka av historien i mässan?

– Som ett exempel finns det företag med som är flera hundra år gamla, som Skyllbergs bruk. Så det finns en historia man kan visa med bilder eller berättelser, förklarade Christer.

Hur ser framtiden ut för Askersunds företagsklimat?

– Det ser ljust ut. Många nya företag. Det är mellan 50 – 70 nya organisationsnummer varje år, påpekade Sofia.

Nu kan ju vissa vara ombildningar av samma rörelse, men ändå speglar det en slags ”Gnosjöanda”, som Sofia sade.

Inne i mässtältet fanns förstås kommunen med på flera håll. När det gällde äldreomsorgen hade man satt upp bilder på boenden som fanns förr, som Finntorpshemmet, Lerbäckshemmet, Linden, Lunnagården och Norrbergahemmet. De nuvarande var förstås också representerade; Borgmästargården, Lärkbacken, Norra Bergen och Syrenen.

Nu byggs det ett nytt, som ännu inte har något namn, och det får alltså utgöra framtiden.

– I vår ska vi utlysa en tävling med priser för att få till ett namn på boendet, sade Maria Ståhl.

Från kommunen fanns även Annika Restadh på biblioteket med. Hon berättade om en liten bokmässa som ska hållas i Sjöängen lördagen den 13 oktober.

– Den kallas ”Läsfest – Askersund läser och skriver”. Det bjuds på både lokala, regionala och nationella författare.

ME-skolan, som drivs av Maskinentreprenörerna, ville fånga in eleverna med virtuell teknik. Genom särskilda glasögon och hörlurar togs de med till skolan i Bålsta.

– Vi har utbildningar både till maskinförare på gymnasiets bygg- och anläggningsprogram och även inom den kommunala vuxenutbildningen. Vi erbjuder också företagsanpassade kurser inom de flesta områden för den som arbetar i branschen, informerade Jonas Thorstensson.

Hasopor i Hammar hade en monter där de visade vad som kan återvinnas av gammalt glas.

– Vi köper in skräpglas från Svensk Glasåtervinning, som ligger granne med oss i Hammar. Av det produceras detta material, sade Peder Degerfeldt.

Man kunde känna på materialet som kan liknas vid lättbetongbitar.

– Det är utmärkt att användas som fyllnadsmaterial vid markarbeten, påpekade Peder.

Vid Hälsohusets monter återfanns systrarna Yvonne och Kristin Karlsson. De sålde hälsoprodukter och erbjöd tid för massage.

– Det har varit mycket folk här och tittat. Även om det mest varit skolelever hittills.

I morgon lördag kommer säkert fler seniorer, men egentligen behöver nog alla massage för stela nackar och ryggar. Särskilt i dessa mobil- och datatider.