Statsministern förtidsröstade i Örebro

Textstorlek:

Statsminister Stefan Löfven var på Örebrobesök med sin partisekreterare Lena Rådström Baastad under dagen. De hann även med ett studiebesök på entreprenörskolan Komtek, som ligger vid Tullängsskolan.

Några minuter försenad anlände så den socialdemokratiska bussen från Stockholm. Statsminster Stefan Löfven hann inte stå många sekunder på Örebromark förrän han fick frågan:

Varför väljer du att förtidsrösta just i Örebro?

– Varför inte Örebro? Härifrån kommer ju också min partisekreterare Lena, så det passar väl utmärkt.

Javisst, gör det väl det. Frågan kom förmodligen från någon av alla de Stockholmsjournalister som hade fått tillfälle att följa med i bussen. Det hade även Kanal 5:s Filip och Fredrik gjort. De väckte minst lika stort uppbåd som statsminstern och hans sekreterare. Kanske att tv-parets anhängare var något yngre.

Efter att ha förtidsröstat på Vågens galleria så fick Stefan Löfven tillfälle att prata med folket. Vid Stortorget mötte kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S) upp. Vid den socialdemokratiska valstugan passade även Lena Rådström Baastads mamma Elvy Wennerström på att hälsa på statsminstern.

Har du träffat honom förut?

– Jadå, på kongressen för några år sedan när Lena valdes.

Länsposten fick även några ord med Lena, före detta kommunstyrelsens ordförande i Örebro:

Hur har de här åren varit med ditt nya uppdrag?

– Det har varit spännande, lärorikt, utmanande. När jag fick frågan så kände jag direkt att jag ville vara med och utveckla socialdemokratin, men också vara med att forma en politik som vi vet betyder mycket för Sverige.

Vad kommer ni i partiet att göra för landsbygden i framtiden?

– Den här regeringen har verkligen gjort stora satsningar för att hela Sverige ska leva. Dels handlar det om närheten till politiken. Det här är första regeringen som statsråden har varit och besökt varenda kommun i hela Sverige.

– Det handlar också om ett stort paket med infrastruktur för att vi ska kunna bygga ihop hela landet. Man ska kunna bo på ett ställe och pendla till ett annat. Den andra delen handlar om en omlokalisering av statliga myndigheter till hela landet. Men det här är bara början.

Sällskapet med statsminstern åkte sedan vidare till entreprenörskolan Komtek, som ligger mitt emot Tullängsskolan. Här berättade skolans lärare om verksamheten.

– Vi är som en kulturskola för elever som vill ha annan sysselsättning än fotboll och musik. Här ska man kunna prova på teknik i alla former, sade enhetschefen Niklas Jarl.

En av eleverna passade på att skanna in både Stefan Löfven och gymnasieminster Anna Ekström. En dansande robot förevisades och ute på gården fick minstrarna detonera en godiskanon, som har tillverkats på skolan.

Innan studiebesöket var slut hann statsminstern också med att komma med några nyheter.

– Vi har ett förslag som vi kallar för Språngbrädan. Det är ett nationellt initiativ för att väcka och utveckla elevers kunskapsintressen.

– Elever ska tillsammans med andra elever kunna labba, göra riktiga experiment, utmanas i text, lösa matematiska problem och ta del av utställningar.

– Verksamheten ska utmana eleverna att nå djupare ämneskunskaper och kan exempelvis bedrivas i samarbete med det civila samhället, privata näringslivet, muséer och lärosäten.