Heta sommaren och valet

Textstorlek:

Vi har upplevt en sommar med extremt hög temperatur. Det extrema är långvarigheten. Det rör siginte om en värmebölja, utan torka och hetta i månader. Miljöpartiet utnyttjar det hela ganska hämningslöst.

De minns en annan händelse som ledde dem till att komma in i riksdagen 1985. Partiet ställde upp i riksdagsvalet 1982 och fick då 1,7 procent långt från de 4 procent som krävs för att komma över spärren till riksdagen.1985 ställde partiet upp igen och då gick det back till 1,5 procent. Så kom valet 1988. Den sommaren blev det en omfattande säldöd i Kattegatt. Detta skylldes på miljöförstöringen och Miljöpartiet gjorde det mesta möjliga av detta.En månad innan valet kom det fram, att säldöden berodde på ett virus och att det inte hade något med miljön att göra. Den sanningen slog aldrig igenom utan Miljöpartiet kom in i riksdagen med 5,9 procent av rösterna. Men sanningen om säldöden och partiets exponering av den ledde till att det blev adjö till riksdagen 1991 då partiet inte klarade fyraprocentsspärren. 1994 lyckades partiet uppnå 5 procent och återkom till riksdagen.

Historien tycks upprepa sig. Partiet har ökat i väljarundersökningar och det är uppenbart att partiet kommer att göra allt för att utnyttja sommarens bränder i valrörelsen. Det blir en upprepning av säldödsvalet1988. Då som nu är sanningen inte som den beskrivs, alltså inte orsakad av miljöförstörelsen. Säldöden fortsatte inte, de flesta sälar överlevde virusangreppet. En sak kan vi vara säkra på. Den här sommarens extremt varma väder kommer vi inte att få uppleva under de närmaste åren. Vi har emellanåt, men inte ofta, mycket varma somrar. 1959 var en av dem. Jag gjorde den sommaren mina sista månader av min militärutbildning. Jag placerades på en ny ort, där jag inte hade några kontakter alls. Några pengar hade jag inte, så det var inte så mycket jag kunde företa mig, men jag tröstade mig med att nästa sommar kunde jag ta igen allt, det jag inte hade möjlighet till den här sommaren.Tyvärr fick vi sex regnsomrar i följd, vädret sommaren 1959 gick inte i omedelbar repris.

Att klimatförändringar beror på miljön är väl uppenbart för alla utom Donald Trump. Men det är inte så att det år 2018 tvärvändeoch att vi går mot en permanent katastrof.D et har inte skett en dramatisk försämring av miljön just 2018. Däremot är det viktigt att arbetet för att långsiktigt rädda miljön fortsätter. Det gör det på alla områden. Vår fordonsflotta ställer om till miljövänligare drivmedel. Sol och vind har skapat mycket av den energi, som vi använder, industrin arbetar för effektivare energianvändning och därmed lägre förbrukning. Kampen för en bättre miljö fortsätter och den leder till resultat.

Det är nödvändigt att kampen för en säkrare miljö drivs med saklighet och inte med demagogisk propaganda utifrån en sommars väder.Får vi en helt annan väder lek nästa sommardå faller överdrifterna. Det förlorar arbetet att förbättra miljön på. Men tyvärr, med bara några få veckor fram till valdagen är det nog fåfängt att tro på en saklig miljödebatt. Sälvalet lever i det miljöpartistiska minnet och den erfarenheten går att använda igen.

Gerhard Olsson