Dags för den 38:e Larsmäss

Vid Finnsjöstrand ses Hönsa-Karin, Snus-Hulda, Johanna på Snippen samt Älg-Berta. Vid hönsburen har Tjocka ”Vackra” Fia placerat sig. Foto: Arkivbild Inger Persson
Textstorlek:

Larsmäss vid Finnsjöstrand i Järnboås är känd för sin kvalitetsmarknad. Under två dagar, helgen den 11 och 12 augusti blir det som alltid full fart på marknadsområdet.

Åren går så snabbt. I år är det den 38.e marknaden som anordnas vid Finnsjöstrand. Arrangörer är Järnboås Bygdegårdsförening. En förening som bildades år 1978 och firar alltså 40-årsjubileum i år.

Även om det är 38:e marlnaden i år, har den funnits längre, i någon annan form?

–När Larsmäss startade är höljt i historiens dunkel, men marknaden har fått sitt namn efter helgonet Laurentius. Förr var här kreatursmarknad, man köpte salt och kaffe och pigor och drängar bytte arbetsgivare.

Men 1894 stängdes den marknaden på grund av fylla och slagsmål, skriver Anita Maria Karlsson och Anna-Carin Andersson i sitt pressmeddelande,

Efter många års uppehåll med marknad bildades Järnboås bygdegårdsförening 1978 och med förenade krafter började bygdens folk renovera den gamla bergsmansgården Finnsjöstrand. Tre år senare var det dags att återuppta Larsmäss marknad som under nästan 40 år utvecklats till en kvalitetsmarknad för hemslöjd, hantverk och konsthantverk.

Som alltid är det hög kvalitet på alstren som säljs och knallarna står på kö för att få komma med. Trevlig underhållning blir det och på lördagen börjar försäljningen efter inmarschen. I år satsas det extra på underhållning för stora och små.

Uppträder under helgen gör bland andra Lindeblecket, trollkarlen Leo Kim, Sing and songwritern Tom Enestål, blues och soul-artisten Sofie Reed, barntivoli och det blir körning med ardennerhästar.

Östen med resten kommer och besökarna kan prova-på-bugg med Nora-Buggers och buktalaren Hasse Silver och dockan Kalle dyker upp.

Det kommer även att visas veterantraktorer, mopeder, pilbågar med mycket mera.

En grupp som ofta är med på Larsmäss och vars karriär började just där på marknaden för en del år sedan är Hönsa-Karin & Co. Kan det vara dags för något jubileum snart, tro.

De kommer i år också. Hur många av de fem frodiga fruntimren från de djupa Bergslags­skogarna som dyker upp är lite ovisst, men oberoende av hur många de är så tar de publiken med storm.

När det blir lördagkväll och marknaden stänger, blir det en Larsmässokonsert i Järnboås kyrka. Det är Horncraft med Håkan Nyqvist som svarar för den.