Bilen ingår inte i allemansrätten

Grusvägen ut i skogen är en perfekt bilväg till naturupplevelser. Men den har ingenting att göra med Allemansrätten. Markägaren kan stoppa motorfordon om hen vill. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

I torkans spår har det pratats en hel del om eldningsförbud. Självklart ska det respekteras när det är knastertorrt. Men även en bil med en varm katalysator kan orsaka brand. Läsare har hört av sig och berättat om bilar som parkerat farligt, men också om markägare som förbjudit biltrafik under sommaren Vad gäller egentligen?

Först och främt, allemansrätten ger alla tillträde till naturen. Men, vilket är rätt viktigt, den reglerar överhuvudtaget inte biltrafik. Bilen ingår inte i allemansrätten. Man får cykla, gå och faktiskt rida överallt. Bara man inte skadar växande grödor, skogsplantor elller liknande.

Det samma gäller vägen, fritt fram, även med häst, om man inte skadar. Man får däremot inte beträda åkrar med växande grödor. Dit räknas även gräs, vall. Här gäller kontakt med markägare. Det kan vara okej att beträda en stubbåker efter skörd. Men då ska man alltid prata med markägaren, bonden, innan.

Men, om en markägare äger en väg finns ingen lag som säger att han måste tillåta biltrafik där. Han kan sätta upp en bom, eller en skylt, som stoppar motortrafik, eller muntligen avvisa fordon. Då är det inte okej att åka där med bil. Men till fots eller med cykel får man alltid ta sig fram.

Är det däremot en väg som får stadsbidrag, oftast de med en gul vägvisare med röd kant, ja, då är det alltid tillåtet att åka bil där. Men, tänk på att en sådan väg kan, efter en viss sträcka, övergå till en väg som inte får stadsbidrag. Där är det automatiskt inte så att man får fortsätta köra där.

Tänk också på att Allemansrätten talar om att man inte ska störa, vare sig naturen, boende eller verksamhet. Åker man bil ut i skogen för att exempelvis plocka kantareller bör man tänka på att parkera så man inte blockerar vägen för exempelvis en ambulans, sopbil, eller en infart för en traktor. Även en rätt liten och obetydlig väg kan vara i bruk för en traktor.

Det kan också vara värt att tänka på att en enskild väg kan var helt eller delvis blockerad. Det är inte en garanti att man kommer fram.

Bredvid vägen, i terrängen, är det alltid, utan undantag, förbjudet att köra med alla motorfordon om man inte jobbar där. Att exempelvis köra bil, fyrhjuling, eller motorcykel i naturen kan man som privatperson alltså helt bortse från. Det kan i värsta fall leda till dryga böter.

För att återgå till grundfrågan, om bilens katalysator då. Jo, katalysatorn, som alltså sitter under bilen, på alla bilar från slutet på 80-talet och framåt, kan absolut antända torrt gräs, ris eller liknande om man kör ut i sådant. För att kunna fungera måste katalysatorn bli 600 grader, eller mer. Den är alltså skållhet om bilen körts en stund.