Åkesson valtalade i Örebro

Åkesson har en minst sagt mörk syn på landet. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

– Sverige är ett riktigt dåligt fungerande land, de sista fyra åren har inneburit en katastrof för landet. Regeringen Löfven har misslyckats med allt de företagit sig, så gjorde även den gamla, alliansregeringen, ungefär så löd Jimmie Åkessons budskap när han valtalade i Örebro inför ett par tusen åhörare.

Ingen tvekan om att det var en partiledare med osedvanligt gott självförtroende som valtalade efter en uppvärmning av den före detta Boppers-sångaren, Peter Jezevski. Uppskattningvis ett par tusen hade letat sig till Våghustorget. En hel del applåderade och jublade, men ett antal buade också och gjorde tummen ner för SD-ledaren.

Under talet svingade Åkesson friskt åt i stort sett alla håll.

– De borgerliga ledarna, Kristersson, Lööf, Björklund och Bush har haft åtskilliga tillfällen att avsätta vår usla regering. Jag har givit dem så många chanser, men de har inte tagit dem. Jag skulle inte rösta på dem, sa han.

Det är över lag en otroligt mörk bild av Sverige han ger. Inte mycket fungerar om man får tro Åkesson.

– Ett av regeringens absolut värsta misslyckanden, ett av många, är att vårdköerna ökat ordentligt under de senaste fyra åren, fortsatte han.

När han pratar om resultaten i skolan säger han att regeringen Reinfeldt var en total katastrof.

– Sedan kom Löfven, och det blev värre.

Det tar en bra bit in i talet innan Åkesson faktiskt konkret föreslår något. Det är när han pratar om vården han levererar något slags konkret förslag, eller vallöfte. Det lätt dock förvånansvärt likt något Socialdemokraterna brukar lova: Rätt till heltid för alla som arbetar i vården. Han lovar också att förbättra arbetsmiljön för de som arbetar i vården.

Han menar också att vården och primärvården borde förstatligas, men återkommer till arbetsmiljön i vården, att det är det viktiga, det som måste prioriteras.

Hårdare tag mot invandring, gängkriminella, hårdare straff och möjlighet för poliser att göra sitt jobb utlovade också Jimmie Åkesson.

Han fortsatte med mer svingar, nu mot Ulf Kristersson.

– Han har två, nej ett enda val om han som han lovat, ska bilda regering även om alliansen inte får majoritet. Det är att samarbeta med oss.

Åkesson hann också med att kritisera alla andra partier för att de vägrar samarbeta med SD.

– Det är omoget och oansvarigt menade han.

Även den så kallade gymnasielagen, där man gett 9000 asylsökande som fått avslag på sin asylansökan, chansen att avsluta sina gymnasiestudier i Sverige, hann Åkesson med att kritisera.

– Löfven och Annie Lööf har gett 9000 vuxna män som saknar asylskäl rätten att bli kvar i vårt land.