Torka tynger bönderna

På Åkersta gård har Anna och Marcus satsat på mjölkrobot samt lösdrift. Mjölkkorna väljer att vara inne när det är varmt ute. När det är uppemot 30 grader ligger de bara och flämtar. Kvällarna har varit mildare och då har korna valt att gå ut och beta. Foto: Sofie Isaksson
Textstorlek:

Anna Käll, mjölkbonde, kollar sin väder-app ofta. Det ser soligt och torrt ut de närmaste dagarna framöver. Anna och hennes man Marcus har accepterat en dålig andra skörd trots att den inte är skördad. Skräckscenariot är att de inte får en ordentlig tredje skörd.– Man går med en klump i magen mest hela tiden och känner sig maktlös, säger Anna Käll.

Fotbolls–VM och Sverige är vidare i kvarten. Många drar paralleller till den varma sommaren 1994. Det är härligt och soligt ute. För Anna Käll, 41 år, mjölkproducent på Åkersta gård, Ervalla, med 70 mjölkkor och 60 kvigor är det inte lika härligt.  Hon känner sig som en glädjedödare, då hon mest hoppas på regn nu.

– Jag tror inte folk fattar hur allvarligt läget är utan de tänker att det finns mat i affären. Folk är så långt ifrån matproduktionen idag, och tycker nog att vi bönder gnäller mest jämt. Men torkan kommer att påverka alla och matpriserna kommer att stiga. Det kommer till exempel att bli svårt att få tag på svenskt brödvete, säger en samlad men bekymrad Anna.

Anna Käll och hennes man har ändå haft tur säger hon. De fick en ganska bra första skörd. De har fortfarande bete runt gården och det är grönt. Normalt sett skulle de ha kört andra skörden nu i dagarna men vallen är fortfarande för kort för att slå. De väntar på regn och kommer det inget får de slå av vallen ändå, innan den börjar torka.

De har mindre foder i ladorna än de brukar vi den här tiden. Men de har också tur. Det finns mycket gräs runt omkring som ingen använder.

– Det är fortfarande grönt på betet och vi vill vänta så länge som möjligt med att använda foder, säger Anna.

Enda problemet är att de är en KRAV-märkt gård vilket gör att de måste ha mer grovfoder och bete. På så sätt är Anna och Marcus känsligare än en vanlig konventionell gård. Det är alltså lättare att köpa in kraftfoder än grovfoder.

Rent ekonomiskt är det en katastrof om de måste köpa in grovfoder. De har accepterat en dålig andra skörd och försöker kompensera med att slå spannmålen istället för att tröska.

De hoppas på regn efter andra skörden så att de får en stor tredje skörd. Den kan de vänta med ända in i september – oktober.

– Man vill inte tro att det ska fortsätta så här. Klart man är stressad och orkar knappt tittar på väderprognosen, menar Anna.

Blir det riktig kris är det viktigast för Anna att djuren får mat och mår bra. Om korna mjölkar mindre spelar det en mindre roll. De har redan ett antal djur anmälda till slakt under hösten. Skulle de behöva lämna fler till slakt på grund av foderbrist blir det ett jätteproblem då slakterierna redan har långa köer.

Anna och hennes man, Marcus, har varandra att prata med.

– Men sitter man ensam och blir deprimerad kan det lätt bli katastrof. Det är viktigt att prata om problemen med andra och med myndigheterna. Och att försöka ligga steget före, säger Anna

Om torkan beror på klimatförändringar är det ingen som vet.

– Men om torkan kommer fortsätta och klimatet bli annorlunda måste man börja anpassa jordbruket och odla sorter som tål torka bättre, menar Anna.