Fräck tjuvslakt i Närkesberg

Gudrun Haglund Eriksson hittade slaktresterna efter ett lamm som någon troligen stulit i någon av de flockar som betar runt Närkesberg. Hon har så många djur att det är omöjligt att räkna ute i hagarna.
Textstorlek:

– Ingen tvekan om att den som slaktade var ett proffs, en slaktare eller en jägare, säger Gudrun Haglund Eriksson på gården Bengtstorp i Närkesberg.
Nyligen hittades slaktresterna efter ett lamm någon troligen stulit från ett av de beten runt Närkesberg som gården betar med sina gotlandsfår. Stölden är polisanmäld.

– Det finns två gårdar med gotlandsfår här i byn. Det är vi och en mindre besättning. De har exakt koll på sina lamm. Vi har däremot så mycket djur att vi omöjligen kan räkna dem. Just nu har gården 650 lamm utspridda på beten i området.

Gotlandsfåren hos familjen Haglund Eriksson hålls både för köttet, ullen och skinnen.

– När vi om några veckor tar in lammen för att mönstra dem, kontrollera hull, ull och liknande kommer vi se om det saknas något, det gör det med all säkerhet. Vi håller det för lite otroligt att att någon skulle kört hit ett lamm och slaktat. Det har försvunnit lamm tidigare. I de flesta fall har vi hittat djur som blivit tagna av rovdjur, eller dött en naturlig död. Men kanske har det här hänt tidigare. Lamm har försvunnit, oförklarligt, ibland, säger Gudrun.

Det var en jägare som skulle kontrollera åteln som hittade slaktresterna.

– Ingen tvekan om att det var någon med gedigna slaktkunskaper som varit i farten. Vi hittade skinnet, som var helt och bra flått. Benen var professionellt avkapade vid nedre knäleden, som på ett slakteri. Benstumparna fanns kvar, och lite maginnehåll. Men slaktkroppen och huvdet är försvunna. När vi hittade resterna hade de nog legat max ett par dagar.

Gudrun menar att det också måste vara någon som kan får som stulit.

– Det är inte helt lätt för en som inte är van att fånga ett lamm. De är förhållandevis skygga. GIssningsvis har de haft med något slags kraftfoder att locka med.

Polisen har varit på plats och undersökt slaktplatsen, om det nu är det. Något blod har man nämligen inte hittat.

– Det finns dock ett spår. Vi hittade en blodig kartong bit. Den är märkt och vi kan se att den kommer från en livsmdelsbutik i närheten. Med lite tur kan butiken spåra vem som köpt kartongen. På det sättet kanske stölden kan lösas.

Gudrun uppmanar nu grannar och andra bybor att hålla utkik efter främmande bilar och människor som rör sig nära fåren.

– Risken finns nog att man försöker det här på fler platser, hos andra lammproducenter. Vi har inte haft så mycket av det här i länet. Men jag vet att lammproducenter på andra håll i landet råkat ut för det här.

På en gård helt nära Örebro stals ett lamm för någon månad sedan. Där grep dock polisen förövarna innan de hunnit slakta lammet.