”Böcker” temat i tre sommarutställningar i Frövifors

Textstorlek:

Under lördagen var det vernissage på årets sommarutställning i Frövifors Pappersbruksmuseum, som egentligen är tre utställningar med temat ”böcker”. Namnet på dem är ”Build/bind”, ”Extrakt”, och ”Ur arkivet”.

Representanter för de olika utställningarna var på plats och berättade om hur man byggt upp dem. I Leksands Folkhögskola finns Nordens enda yrkesutbildning i bokbinderi och elever från avgångsklassen fanns i lokalerna.

Här kan man se prov på både klassiskt, modernt och historiskt bokbinderi. Variationen mellan tekniker, material och uttryckssätt har varit stor.

– Dessutom kommer ett bildspel att rulla som visar elevernas arbeten, sade museichefen Mikael Tiderman.

Konstnären Cecilia Levy bor i Sigtuna, men verkar i Uppsala. Materialet hon arbetar med är papper, och främst sådant från böcker.

– Visst, en del kanske blir förskräckta när de hör att jag förstör böcker, men jag ger dem ett nytt liv och form, istället för att bara kastas, menade hon.

Hon berättar att de fem medicinalväxterna i glaskupoler är kopior på de 15 blommor som finns i nya Karolinska sjukhuset i Solna, ett uppdrag hon fick 2014.

– Det var mest en slump som gjorde att jag kom att jobba med det här uttryckssättet, när jag skulle ställa ut hos ett konstkooperativ i Uppsala.

Det är första gången Cecilia ställer ut i Frövi och hennes utställning kallas ”Extrakt”.

Den tredje utställningen kallas ”Ur arkivet” och är precis som det låter.

– I regel är inte våra herrgårdsarkiv kända för allmänheten, och vi vill på detta sätt lyfta fram dem för fler än bara forskare, berättade Mikael.

Det är arkivmaterial ända från 1600-talet från tre herrgårdar, Hinseberg, Kägleholm och Rockhammar, som har haft anknytning till bruket i Frövi under århundradernas lopp.

Mikael visade ett unikt brev från drottning Kristina till Frövi bruk, daterat 1638. Ett riktigt konstverk, och inget som skrevs i en handvändning.

– Ärendet var en slags ägandetvist.

Från Kägleholms slott finns faktiskt tapetrester kvar, trots att slottet brann 1712.

– När de skrev i sina räkenskapsböcker gjorde de först ett utkast, och det var i en sådan enklare kassabok som dessa tapeter fanns instoppade.

Herbarium från Linnés 1700-tal finns också representerat, samlat av en av lärjungarna Lars Reinhold Dalman.

– Materialet håller visserligen på att vittra sönder, men överraskande mycket finns kvar.

Det är meningen att de tre utställningarna tillsammans ska passa alla smakriktningar, så att olika intresseområden berörs.

– Sedan får vi inte glömma bort vår lilla pappersverkstad, där barnen får tillfälle att arbeta i papper. Det kan vara origami eller andra uttrycksformer, avslutade museipedagog Maarit Nilsson Polet.

Särskilt under Bergslagens familjeveckor 26-27.