USÖ i strålningsfronten

Textstorlek:

USÖ, och sjukvården i Örebro län, är i front när det gäller strålbehandling mot cancer.– Vi har studiebesök från många håll, säger Anna Isaksson på onkologen.

Den ser ut precis som en gynekologstol för kvinnor. Men den används när man ska behandlas för prostatacancer.

Bosse Wirhall, erfaren onkologisjuksköterska, visar den tekniska apparaten, med vilken man för in 18-20 nålar, via ändtarmen, för att ”skjuta” mot de cancerdrabbade delarna av prostatan. Lugnt och metodiskt redogör han för den här moderna teknologin som bygger på det som kallas Brachy-behandling mot prostatacancer.

– Med den här tekniken har vi behandlat över 1300 patienter under ett antal år. Nuvarande takt är 120 sådana här prostataoperationer på ett år.

– Vi har förresten helt nyligen firat 20 år sedan den första behandlingen på USÖ efter den här modellen.

De flesta som får behandlingen är mellan 45 och 75 år. Däremot är testikelcancer vanligare bland yngre män.

– Jag vill absolut påstå att vi ligger i front i Sverige när det gäller behandling mot prostatacancer. Det gäller även all form av hudcancerbehandling, liksom livmodercancer. Vi jobbar på bra.

– Vi har haft studiebesök från Stockholm, Uppsala, Göteborg… Det är imponerade. Och jag måste säga att jag har ett fantastiskt roligt jobb – att få vara med och hjälpa sjuka att få ett bättre liv.

Bosse Wirhall är även kontaktsjuksköterska för de som fått behandling. De följs upp, under upp till tio års tid.

Cirka 10000 personer per år, i landet, får prostatacancer. Det innebär, generellt omräknat, att ungefär 200-250 av dessa bor i vårt län.

Anna Isaksson, avdelningssköterska på onkologen:

– Förra året hade onkologen 3427 läkarbesök och 8282 besök hos våra sjuksköterskor.

– Vi hade 1100 patienter och gjorde 13500 behandlingar.

– Vi har inga köer, vi täcker upp vårt behov. Och vi har patienter från både Dalarna, Värmland, Västmanland, Gävle och Sörmland. De har inte de resurserna som vi har. 80-90 procent av patienterna är länsinvånare, resten utifrån.

– Jätteviktigt att kunna hjälpa varandra och även kunna ge en jämlik vård.

Erik Lundin är överläkare på avdelningen för strålbehandling.

– Metoderna har utvecklats mycket. Och vi ligger absolut i framkant. För övrigt vill jag betona att en strålning inte känns. Men den kan orsaka viss inflammation, som även kan ge olika symptom.