STF Bergslagens soliga resa runt bland olika runstenar

Textstorlek:

STF Bergslagen omfattar Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsbergs kommuner. Nyligen anordnades årets utflykt, med runstensexperten Staffan Blixt som ciceron.

– Mitt stora intresse för runstenar började när jag i tioårsåldern hälsade på min mor som bodde i Strängnäs, berättade Staffan inför de 45 resenärerna i bussen.

Resan hade utgått från Lindesberg, med stopp både i Frövi och Fellingsbro, för vidare färd till Södermanland. Det var alltså här som Staffans vurm för runstenar föddes.

Han bor i Frövi, men arbetar som lärare på Lindeskolan i Lindesberg.

– Vi är kollegor på skolan och i vintras anlitade jag honom till ett föredrag på Lindesbergs bibliotek, som handlade om Ingvar den Vittfarne och alla runstenar till hans minne, sade Marieann Kaliff från STF Bergslagens styrelse.

Staffan Blixt är en av landets främsta experter på runstenar och har också en egen hemsida. Äldre Länspostenläsare känner säkert till hans far, framlidne Centerpolitikern Sven Fredriksson.

Första stoppet på resan blev emellertid inte till någon runsten, men däremot till en runstenshäll. Vid Ramundsberget i Sundbyholm fick deltagarna se fascinerande inristade bilder med tillhörande runinskrift. Denna löd:

”Sigrid gjorde denna bro, moder till Alrik, dotter till Orm, för Holmgers själ, faderns till Sigröd, sin make.”

Av den något invecklade informationen får man ändå reda på att här fanns en bro på den tiden. Det vittnar också om att vikingarnas brokunskaper var större än vad vi kanske trott.

Trakten runt Sundbyholm bestod till stora delar av vatten, så en mängd broar behövde byggas mellan öarna.

Vid Kjula gick Stockholmsvägen förbi förr, och många minns väl än idag hur man stannade till vid Kjulakiosken. Inte långt därifrån finns den väldiga runstenen Kungshållet, där den riktigt gamla Stockholmsvägen gick förbi.

Runstenarna sattes ofta upp vid trafikerade vägar där så många som möjligt kunde se dem.

Kungshållet på Kjula ås är Södermanlands högsta runsten och mäter 3,4 meter, nästan i samma klass som Sveriges högsta, Rökstenen i Östergötland på 3,8.

Många runstenar och flera kyrkor hanns med på den intressanta runstensresan.