Soppluncherna är viktig mötesplats

Textstorlek:

En gång i månader bjuder Fellingsbro församling in till sopplunch. Det är välbesökt och ger en stunds viktig gemenskap.

Det är torsdag lunch och i S:t Olofsgården i Fellingsbro står borden dukade. Sista torsdagen i månaden serveras soppa med tillbehör. Ett arrangemang som samlar många matgäster.

I köket finns Ulla Ekström, Gunborg Lejon, Margareta Eklöw From, Majvor Larsson, Margareta Carlsson samt Alf From. De har kokat ägg och spenatsoppa.

Fyra stora kastruller är fulla med soppa. Matbrödet har Gunborg bakat och sirapskakorna till kaffet har Alf From bakat. Det är han som svarar för kakorna vid varje sopplunch.

Har du arbetat som bagare?

– Nej, men jag har alltid varit intresserad av mat och bakning, och jag tyckte mycket om skolköket, säger Alf.

Många fellingsbrobor tycker att det här är ett trevligt sätt att träffas och samtidigt få äta god soppa till en billig peng, för visst är 30 kronor väldigt billigt för både soppa, ostsmörgås, kaffe och kaka.

Brukar ni variera med olika soppor?

– Ja vi har väldigt många olika, som kycklingsoppa, mexikansk soppa, rotfruktssoppa, och ärtsoppa men kålsoppan blev väldigt omtyckt. Kanske är det inte så många som kokar det eftersom det blir sådan kållukt i köket, funderar Ulla på.

Varje soppdag brukar det komma mellan 50-60 personer och torsdagen den 31 maj är vårens sista sopplunch. Då blir det lite festligt med prinsesstårta till kaffet.

Alla verkar ha så trevligt vid sina bord och enligt en av gästerna beror det på att man inte träffas så ofta. Förr gick man hem till varandra på ett annat sätt, vilket man inte gör idag.

Höstens soppluncher återkommer torsdagen den 30 augusti, då det är Fellingsbro hembygds-och fornminnesförening som serverar de populära korngrynen, gröna ärter, bruna bönor och stekt fläsk.

Platsen då är Lantbruksmuseet vid Olofsborg. Då finns också tillfälle att köpa Fellingsbroböcker och folkhögskolans jubileumsbok. Sedan fortsätter soppluncherna i S:t Olofsgården sista torsdagen i månaden så som det har varit i många år.