Rally-SM körs i Askersund

Textstorlek:

Rönne MK laddar inför arrangemanget av sitt andra SM-rally.
En funktionärsstab på 250-300 personer krävs för att rallyt ska kunna genomföras på bästa sätt.

Efter att en interimsstyrelse arbetat fram förutsättningarna för att bilda Rönne MK kunde klubben så att säga gå in i ”skarpt läge” som fullödig klubb 2012.

Redan 2015 stod man som arrangör av sin första SM-deltävling och nu är det dags igen.

Fredagen den 1 juni drar man igång årets begivenhet och lördagen 2 juni är avsatt för själva rallytävlingen.

– Det här med SM är så mycket större än ett vanligt rally så det krävs uppemot 300 funktionärer, konstaterar tävlingsledaren Jonas Larsson.

– Enskilt är det specialsträckorna som kräver många funktionärer, tillägger Tomas Samuelsson som är miljöchef i klubben.

För att ro i land med arrangemanget tar man bland annat hjälp av SMK Örebro, Nora MK, Carlsborgs MK och East Sweden Rally.

– Vi hjälps åt helt enkelt. Det blir som ett utbytessystem där de åker till oss och vi hjälper dem vid andra tävlingar, förklarar Tommy Svallin som är lokal presschef och tävlingskassör.

Normalt brukar SM-tävlingarna vara tvådagars men den här gången har Rönne MK valt att köra själva tävlingsdelen under en dag.

– Det funkar bättre rent praktiskt och det handlar också om att hålla ner kostnaderna. Det blir en dag mindre att ta ledigt för de som finns med i staben, konstaterar Svallin.

Det hela startar alltså på fredagsmorgonen den 1 juni med anmälan och SM-gänget åker ut för att rekognosera sträckorna och på eftermiddagen besiktas bilarna.

Rallycentrat kommer båda dagarna att vara förlagd till Jonas Bil- och däckservice i Askersund. På fredagskvällen med start klockan 18 bjuds allmänheten in till en rad av programinslag.

Dels givetvis presentationen av tävlingsdeltagarna och deras bilar, men även en hel del annat i anslutning till centrat. Bland annat kan man träffa lokala motorkändisar. En av dem är Marcus Åhman, en stor talang inom folkrace.

EM-tvåan i enduro Oliver Nelson kommer också att finnas där och det planeras uppvisning i crosskart Xtreme genom Ydrefalks Motorsport. Eventuellt bjuds det också på trailshow.

Lördag är det så dags för själva rallytävlingen där både SM och Västra Bilsportsförbundets förbundsmästerskap ingår.

– Totalt handlar det om runt 130 startande ekipage, gissar Tommy Svallin.

Rallyt startar klockan 8 och är indelat i en förmiddagsetapp och en etapp på eftermiddagen.

Tio sträckor, en del av dem körs två gånger, ska köras och tävlingens specialsträckor mäter totalt tio mil.

Under förmiddagen är sträckorna belägna i nordöstra delen av kommunen, Snavlunda, Åmmeberg och öster om Lerbäck.

De avslutande fem eftermiddagssträckorna går på vägar åt Tivedshållet med utgång väster om Olshammar och norrut genom Stora Mosshult och nästan upp till Röfors.

– En del är nya sträckor som vi inte kört på tidigare. En av dem, specialsträcka tre, är lite utslagsgivande, både krokig och snabb, berättar banchefen Andreas Haraldsson.

Central serviceplats under hela tävlingen ligger vid Solberga IP i Askersund. Program med kartor över sträckorna kommer att finnas på Jonas Bil och däck dagarna före tävlingen.

Efter ett och ett halvt års förberedelser ska nu allt vara klappat och klart för att dra igång arrangemanget.

– Det här är inte möjligt att genomföra utan lokala företagare som stöttar oss. Givetvis gäller det även alla engagerade personer som intar funktionärsplatserna, påpekar Tommy Svallin med tillägget att tävlingarna ingår som ett evenemang i kommunens 375-års jubileum.

– Nu kör vi så det ryker i gruset, flikar banchefen Andreas in.