Nyktert bakom hästen

Textstorlek:

Nykter. Det är vad som gäller för den som ska tävla inom travsporten.– Vi har städat upp, mot förr om åren, säger länstravets sportchef, Claes Broberg.

Förr, för några decennier sedan, kollades ingen kusk innan uppsittning. Men så blev det som blev också, travet fick dåligt rykte. Alkohol bakom tömmarna var inte helt ovanligt.

Men så tog travsporten själva tag i det här, och numera är det som när man sitter bakom ratten, det ska vara nyktert.

Idag måste alla kuskar blåsa. Och inte bara de. Även funktionärerna på en tävlingsdag måste göra alkotesten.

– Ytterst sällan ser vi att det förekommer onykterhet, säger Johanna Marcusson Borg, på ”inblåsningen” på Örebrotravet i Marieberg.

Travprofilen och mannen bakom Dagens Dubbel, ”Lillis Olsson”:

– Känns skönt och tryggt att vi har en ren sport. Numera görs även drogtester.

– Alla kuskar vet att de får blåsa innan start, så de ser förstås till att hålla sig nyktra. Men hela sporten, andan bland kuskarna, är numera att det här är en nykter sport. Och den som vill nå framgång måste minsann se till att sköta sig i de här sammanhangen.

Travets nuvarande sportchef heter Claes Broberg.

– Vi, sporten som helhet, har verkligen städat upp.

– Det började med enstaka stickprov. Sedan blev det något tiotal prov per tävlingsdag, och för 10-15 år sedan kom beslutet att alla ska blåsa.

Claes Broberg kan bara minnas två till tre fall under de 15 år han varit med inom travets olika ledningsfunktioner.

– Vi har nolltolerans mot alkohol, eller droger, när det ska tävlas i trav.

En som däremot har ett dråpligt minne av onykterhet bakom tömmarna, är pensionerade sportchefen Göran Abrahamsson.

Han minns en mycket dråplig tävlingsdag för en hel del år sedan.

– Jag var speaker, och då hade man också uppdraget att trycka på en knapp, upploppsklockan, som säger att det strax är målgång.

– Nu var det så att jag råkade trycka på knappen, fast det var ett varv kvar. Aj aj, järnspikar, hann jag tänka. Men då var det ju redan för sent.

– Alla kuskar, utom en, fattade så att säga galoppen. Alla utom en fortsatte efter målgång, ett varv till. Men en slog av, trodde han var i mål.

Hur det slutade? Jo, kusken som trodde han var i mål togs slumpartat (?) in för nykterhetskontroll. Det var för höga värden, och han fick åka till RSÖ (som det då hette) för blodprov. Det gav utslag, han var onykter.

– Det var jag som fick skjutsa honom dit, minns Göran Abrahamsson.

– Jag kan berätta det här nu, för personen i fråga lever inte längre. Då, när jag tryckte på klockan skämdes jag förfärligt. Men… det var ju bra att onykterheten upptäcktes.