Hardemo kyrkskola byggdes året 1903

Textstorlek:

Hardemo har väldigt gamla anor och man tror att det var här som Olof den helige övervintrade 1029, på sin färd till Gårdarike, det forna Ryssland. Här finns kyrka från 1100-tal och skola från 1903.

Stenkyrkan som byggdes under andra hälften av 1100-talet tros ha föregåtts av en träkyrka.

Skolan som syns på bilderna är inte fullt lika gammal, förstås. Skolhuset är byggt 1903, årtalet är inristat i betongen till verandan. Numera är det en F – 6-skola, alltså från förskola till och med sexan.

Många elever har gått där genom årens lopp. Bland andra Stig Pettersson, nu boendes i Kumla, men uppvuxen granne med skolan. Han delger här en del minnen

”Jag började i Hardemo kyrkskola i augusti 1942. Min första lärare i ettan var Tyra Carlsson, med lagom pondus. Men med ett plus för de besuttnas ungar, som hade med sig gåvor till henne, som frukt och mjölk med mera.”

”När jag började i klass 3 var det slöjd som gällde, och Nils Nilsson var en bra lärare i detta ämne. Men under min skoltid köptes det inte en enda bräda till slöjden, vi fick slöjda av gamla skolbänkar.”

”I klass 5 hade kommungubbarna köpt långa militärskidor. De sågades av fram och bak, sedan hyvlades de ner till tunnare och mer lätthanterliga skidor för oss ungar. Någon vinter åkte vi i Storskolan skidor till Stankerud skola, cirka sex kilometer obanad terräng.”

”Någon gång på 1940-talet hade vi insamling av papper, som vi samlade ihop i stugorna. De som hade häst fick hjälp av sina föräldrar med körning till lagret i källaren på skolan. Det var meningen att pappret skulle säljas för insamling till en bastu i skolan. Både pappret och pengarna försvann dock. Vart tog de vägen?”

”Efter sommarlovet var det dags för idrottstävlingar, och för Hardemos fyra skolor att tävla mot varandra. Ibland fick vi åka till Bergavallen för att idrotta.”