900 meter barriär skickas till Norrbotten

Textstorlek:

Medan det väl närmast är sommar i vårt län dras man fortfarande med en extra kraftig vårflod i norra Sverige. Myndigheten för samhällskydd och beredskap har skickat upp 900 meter barriär till Norrbotten för att klara av de höga vattenflödena, rapporterar Sveriges Radios P4 Norrbotten. En lastbil beräknas komma fram till Luleå på förmiddagen i dag.

Det rapporteras också attm na från finsk sida hjälper till med än mer barriär för att klara byggnader som hotas av smältvatten

En lastbil beräknas komma fram till Luleå på förmiddagen i dag. Sedan ska man bestämma hur resurserna ska fördelas.

Som det ser ut nu så kommer barriärerna att placeras i Haparanda, säger insatsledare Niklas Bergman.

Under gårdagen lade finländska räddningstjänsten ut barriärer kring Torneälven för att klara de höga flödena.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning för Norrbottens inland samt kusterna i Norr- och Västerbotten. Det innebär vattenflöden som kan medföra risk för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner, översvämmade hus och vägar. Under dagen väntas nivåerna öka ytterligare, då främst uppströms åt nordväst.

TT