Sten B brinner för sitt Wedevåg

Textstorlek:

Lokalhistoria brukar ofta vara ett kärt ämne, särskilt för dem som är födda på platsen ifråga. Men även en senare inflyttad kan vurma för sin bygd, precis som Sten B Norén gör för både Vedevåg och Wedevåg. Orten stavas med enkelt V och bruket med dubbelt.

Han är skåningen som blev västmanlandsbo och bor fortfarande kvar i Lindesberg. Men det var till Vedevåg han som 25-åring kom en dag för 56 år sedan. Som ung och nyfiken på livet och på spännande platser.

– Jag hade börjat jobba för Nordsjö Färg i Malmö 1956 och blev sedan industriförsäljare på Västra Sverige. Men jag ville även uppleva andra delar av landet.

Sten nappade på en platsannons till färgfabriken i Vedevåg, som hörde till Wedevågs Bruk. Norra kontinenten och en stor del av Sverige hade han upplevt, men Bergslagen var en vit fläck på hans karta.

Han har aldrig ångrat att han lämnat södra Sverige för de västmanländska nejderna och när LP frågar om det bästa med trakten säger Sten inte helt oväntat:

– Naturen och historien. Dessutom är mina barn födda och uppväxta här.

Trots 81 år fyllda är Sten fullt vital och håller igång med gym och lokalhistorisk forskning, upptäcksresor med husbil/husvagn sedan 55 år och olika engagemang i kyrkans värld. Utsikten från hans bostad över Lindesjön är slående.

– Jag brukar säga att tre ”M” har varit ledmotiven i mitt liv. M som i Miljö, M som i Musik och M som i Människor.

Sten utvecklar sina tankegångar.

– En naturskön och behaglig miljö inkluderande kulturen är väldigt viktigt för mitt välbefinnande. Musik betyder mycket, och jag är allätare, med betoning på jazz. Möten med människor betyder också så ofantligt mycket för mig.

Som representant för ett större företag, med kontakter över hela världen, har Stens öppna sinnelag och människokärlek varit en stor tillgång. Han skulle till sist sluta som VD och koncernchef i Wedevågs företagsgrupp. Inte illa för den Lundafödde pågen, vars föräldrar och släkt hade sitt ursprung ”söder om landsvägen” (Malmö – Ystad).

– Som bokhållare på Skånes största lanthandel i Marvinsholm hade min far sålt massor av Wedevågs redskap. Så troligen hade han varit stolt över sin sons karriär. Min far dog redan 1968.

Musikintresset hade Sten haft ända sedan barnsben och berättar om när han för veckopengen köpte sin första skiva i en speciell skivbutik i Malmö. Ägaren och skivförsäljaren hette Leif Andersson. Känns namnet igen?

– Jag var bekant med ”Smoke Rings” under nästan 50 år, och trots åldersskilnaden på tolv år så hade vi ett gemensamt musikintresse. Han var min mentor.

Den första skivan som 14-åringen köpte 1951 var en skiva med Woody Herman, som återfinns bland alla tusentals skivor i Stens musiksamling.

Sedan pensioneringen har det blivit många tillfällen att sitta på altanen och se ut över Lindesjön, med skön musik i lurarna. Men det har även blivit tid för lokalhistorisk forskning.

– Vi var åtta personer som 2004 startade Wedevåg Bygdeforskare. Från början som en avdelning inom hembygdsföreningen, men de tyckte att våra skrifter kostade för mycket att ta fram, så vi bildade ett eget sällskap.

Gruppen skulle så småningom nästan spruta ur sig informativa skrifter, som handlade om allt i Vedevåg. Förutom bruket även om kyrkan, Wedevåg Redskap, skolan, herrgårdar, Vedevågs kvinnor, tegelbruket och mycket annat.

Wedevåg är ett anrikt företag och Sten hävdar att det kan vara Sveriges äldsta, som fortfarande är i gång.

– Här anlade Gustav Vasa ett stångjärnsbruk, Kvarnbacka, redan 1545. Detta kronobruk, liksom Stensta, uppgick i Wedevågs Bruk i skiftet 1600/1700.

När många bruk och faktorier var beroende av levererat järn för sin tillverkning kunde Wedevågs bruk använda sitt eget. Bruket var troligen också bland de första att tillverka stål.

Sten visar vägen till sin arbetsplats, och till kontorslängan som byggdes i början av 1940-talet. I entréns glasdörrar finns det gamla emblemet, som gjordes 1779 av dåvarande brukspatronen Carl Hallencreuts, vars initialer ingår i CHW.

Nuvarande logotypen gjordes 1971 av Sten Bertil Norén, som vid den tiden var marknadsansvarig. Den visar en krona och bokstaven W över texten WEDEVÅG.

I trappan upp i byggnaden hänger konst som visar de olika byggnaderna på området. Här finns också stora uppförstoringar av flygfoton.

I glasmontrar ligger prov på Wedevågs produkter från 1700-talet, som svärd, ett besman, eldon, passare och en nyckel, modell större. Under 1600-talet var Wedevågs Bruk en av Sveriges största vapentillverkare.

Hela kontorsbyggnaden är varsamt bevarad så att den där riktiga 40-50-talskänslan finns kvar i inredningen. Som i det gamla konferensrummet, med bord och stolar som hängt med i alla år. (Det hela påminner faktiskt om det gamla kontorshuset i Yxhult, de som varit där håller säkert med.)

Här hänger oljemålningar på tidigare företagsledare genom flera århundraden, bland andra bruksdisponenten Lars Degefors. Nu är hans son Tom Degefors högste chef för Wedevåg.

Sedan Lars dog 1978 har hans kontorsrum stått orört och när man inträder är det som om tiden stått stilla. Här finns bland annat en uniform som ”brukschauffören” hade på sig en gång i tiden. Sten provar den, vilken passar riktigt bra.

Både i disponentens rum och i korridoren kan man hitta spår av Lars och Tom Degefors fäbless för Nordamerika. Här hänger jakttroféer och souvenirer lite överallt.

Men då har vi kommit långt bort från Vedevåg och Wedevåg, vars skärande verktyg, som spiralborrar och dragbrotschar visserligen återfinns över i stort sett hela världen.