Linde i bibliotekstoppen

Interiör från Lindesbergs bibliotek.

Textstorlek:

Bergslagskommunen finns med i den absoluta länstoppen när det gäller antalet biblioteksbesök per invånare. Även antal aktiva låntagare per invånare.

Förvisso kan Kumla stoltsera med flest lånade barnböcker per barn i hela länet. Men Lindesberg parkerar på förstaplatsen både när det gäller antal aktiva låntagare per invånare och antal biblioteksbesök per invånare.

Statistiken kommer från Svensk biblioteksförening.

Lindesberg har alltså flest besök på biblioteken, om man slår ut dem på antalet invånare i kommunen. Siffran landar på runt 10-11 besök per person och år. Därmed är man klart före tvåan Nora och trean Karlskoga.

Det är även väldigt bra, jämfört med både länet som helhet och landet. I båda fallen landar vi på ungefär 6-7 biblioteksbesök per invånare och år.

Vad beror de här fina siffrorna på? Vi frågar Karin Blomqvist på Lindebiblioteket.

– Flera orsaker. Dels försöker vi ha arrangemang som lockar. Dels har vi kontakt med många barn. Sedan har vi många nyanlända och dessutom är vi aktiva med att få folk att låna, inte bara skaffa lånekort.

– Sedan upplever många att biblioteket är en trygg och demokratisk plats att vistas på. Öppen för alla.

Ni kanske är ett glatt och positiv gäng som möter kunderna också?

– Vi får väl hoppas det, säger Karin Blomqvist, och skrattar. Men vi är ödmjuka inför de här siffrorna och är glada över att vi jobbar åt rätt håll.

Lindesberg är även länsetta när man tittar på hur många aktiva låntagare det finns per invånare. Drygt 30 procent av Lindeborna är aktiva låntagare. Där kämpar främst Hällefors och Laxå om andraplatsen.

Även här är Lindesberg klart bättre än snittet i landet, där 26-27 procent av befolkningen är bibliotekskunder. Där är vårt län som helhet något sämre på att besöka biblioteken än vad man är i landet som helhet.

När man tittar på vilka författare som är de mest lånade, så toppar Martin Widmark med 1,7 miljoner böcker. Det har han gjort i flera år. Han följs av Helena Bross, Astrid Lindgren (800 000 boklån per år) och Margareta Nordqvist.

Två länsförfattare finns med på tio i topp-listan. Det är Anders Jacobsson på nionde plats med 588 000 boklån och Sören Olsson med 582000 lån.

En lite rolig statistik är att jämföra Sverige med Norge. I Sverige har vi 6,1 boklån per invånare, mot 4,3 i Norge. Ändå så har Norge 3,8 böcker per invånare i lager, mot 3,6 i Sverige. 17 procent av norrmännen lånar på biblioteken, men i Sverige som sagt runt 26-27 procent.