Fest med överraskning

Textstorlek:

En tradition i Lillkyrka kyrkliga syförening är att anordna en fastebjudning. Sång, musik och lotterier stod på programmet.

Det blev en fest med många överraskningar när Lillkyrka kyrkliga syförening bjöd in till årets fasteinsamling i Klockargården i Lillkyrka. Inbjudna var också syföreningsdamer från Krogesta missionskyrka.

Närmare ett 40-tal damer samlades kring de dukade borden och sedan syföreningens ordförande Kerstin Isacson hälsat alla välkomna var det dags för medlemmar ur arbetslaget i Glanshammars församling att ta över ord och ton.

Det var en blandad kör där församlingsherde Josephine Cummings fanns med, likaså kantorerna Maria Ottonius och Christina Henriksson, Cecilia Persson, värdinna, Annika Karlsson, assistent och vaktmästarna Håkan Persson samt Andreas Svensson.

De inledde med sången ”Säg det med ett leende”, sedan kom dagens första överraskning under sången ”Rosen” då Håkan Persson överlämnade en stor röd ros, ägnad till alla kvinnor.

På programmet fanns fler överraskningar, som när alla tog på sig små vita förkläden och var Dagny som serverade på ett kafé. Höjdpunkten var när de avslutade med sången ”Man borde köpa sig en tyrolerhatt”, då en äkta tyrolare kom in.

Visst var det Håkan som dagen till ära hade förvånat en del med sin sångröst och också förmåga att uppträda.

Församlingsherde Josephine höll en kort andakt och talade om fastetiden, som en tid av både glädje och allvar.

– Det var redan på 800-talet som den 40 dagar långa fastan infördes, sade hon.

Dagen var ju ett led i församlingens fasteinsamling och efter kaffeuppehållet, då en lottring såldes blev det dags för dragning. Massor av vinster fanns där vinnarna fick välja vad de ville ha. Ägg försvann fort. Kan det vara den annalkande påsken som fanns i tankarna.

Hembakat var också uppskattade vinster. Här fanns även påskris med både fjädrar, torrtovade hjärtan och annat pynt med mycket mera. När dragningen var slut, hade nästan alla fått någon vinst, en del två, eller kanske tre.

Lite drygt 2 000 kronor kom in på lotteriet och går oavkortat till Svenska kyrkans fasteinsamling som startade på fastlagssöndagen och avslutas på palmsöndagen den 25 mars. Årets motto är, ”Att resa sig starkare”. De insamlade pengarna går till katastrofdrabbade områden för att hjälpa dem tillbaka till en dräglig tillvaro.

Lillkyrka kyrkliga syförening samlas i Klockargården Lillkyrka onsdagar i jämna veckor. Tiden är 14-16. Varje år arrangerar syföreningsdamerna en utställning i Glanshammars kyrka då den är öppen vägkyrka. Vad som blr nu i sommar är inte riktigt bestämt än.

Syföreningsdamerna samlas inte bara och syr och stickar. Nej, de kokar också soppa och bakar bröd som de serverar vid soppluncherna i Glanshammars församlingshem.

Nästa sopplunch är torsdagen den 22 mars samt 19 april, och intäkterna går till Örebro stadsmisson Porten Dorkas.