Engagerade kvinnor bjuder in till god kvinnofrukost

Textstorlek:

Någon gång under året bjuder Metodistkyrkan in till kvinnofrukost i syftet att kvinnor ska kunna träffas i samtal och god gemenskap.I lördags gavs ett nytt tillfälle och frukostbordet var dukat som en bästa femstjärnig holtellfrukost.

32 kvinnor stampade på kyrktrappen av sig snön från kängorna och klev in i Metodistkyrkans ”stugvärme” där det också andades värme av gemenskap.

– Vi startade med kvinnofrukostar i mars 2003, dagen före det årets vasalopp, mindes Margit Lindhe.

– Jag tror det nu är för 22:a gången, tillade Astrid Lindström.

De båda ingår i en trogen skara kvinnor som lägger ned ett stort engagemang för att kunna hålla frukostarna igång en eller två gånger per år. Övriga var Marie-Louise Åstedt, Vera Persson och Eva Svensson.

Det blev lite av att stiga upp i ottan för att hinna med att få frukostbordet klart innan gästerna anlände.

Astrid hade bakat brödet, Margit kokade gröten och delade ägghalvor, Vera ordnade de fina och nyttiga fruktfaten, Eva öppnade sillburkar och skivade leverpastej och Marie-Louise ryckte in där det behövdes.

Drygt 30 kvinnor lockades denna gång till frukosten och efter att Eva Palmdal inlett med sången, ”Tänk att få vakna tidigt en morgon…” var det dags att ta för sig av bordets läckerheter.

Speciellt inbjuden gäst den här gången var Marie Lundblad som är uppväxt i Laxå men som numera, genom kärlekens vägar, är bosatt i Norge, straxt utanför Drammen. Marie visade bilder och berättade om sin pilgrimsvandring till Santiago de Compostela som hon avverkade förra sommaren.

– Jag vandrade ensam och höll på i 31 dagar. Det var visst på 800-talet som den första pilgrimmen gick den katolska pilgrimsleden, berättade hon.

Marie hörde om leden första gången 2009 när hennes mor fick en bok om vandringen, något som väckte Maries intresse.

– Jag gillar att gå och att utmana mig själv och då blev en vandring ensam en del i att få lite egen tid. Jag skulle gärna göra om det igen, konstaterade hon.

Besökarna fick genom Marie följa med på en spännande resa, vilket också resulterade i att man gjorde ett undantag och släppte även in män, men då förstås efter att kvinnorna intagit sin frukost.