Chokladens egen festival på Conventum i helgen

Textstorlek:

För första året arrangerades på Conventum Arena i Örebro en festival med diverse delikatesser. Arrangör var Stefan Adolfsson, chokladgeneral.

Under tre dagar nu i helgen har Conventum Arena i Örebro varit fylld med allsköns läckerheter vad gäller choklad-lakrits-delikatesser och drycker. Närmare 60-talet utställare från hela världen fanns på plats med sina speciella produkter.

Att gå bland utställarna var för många nya upplevelser, här fanns läckerheter både att äta och dricka. För chokladgeneralen Stefan Adolfsson var Örebro en ny plats. Han har under 12 års tid anordnat choklad- och lakritsfestivaler i Göteborg, som har samlat många besökare.

Nu har han vidgat sitt område och här fick besökarna möta nya smaksensationer och träffa utställare som brinner för sina produkter.

– Jag vill att det ska finnas med 5-6 utställare från trakten och vänder mig till småproducenter, berättade Stefan.

Bland alla utställare fanns Jenny Berg från Umeå. Hon sålde choklad, tillverkade i chokladfabriken i Umeå och är den enda i Norrland. Det finns bara fyra tillverkare i Sverige där Umeå är den ena, de andra finns i Göteborg, Stockholm och Malmö.

Sin choklad smaksätter Jenny med örter och bär från naturen. Bland smakerna finns en riktig norrländsk ört. Det är kvanne men hon har också älgört, bär som blåbär med mera. En riktig storsäljare är salt lakrits.

Varför vill du arbeta med choklad?

– Jag är besatt av kakao och älskar kakaosmaken.

Strax intill lyser det gult i både flaskor, glasburkar och påsar. Det är Camilla och Christer Bergsten som kommer från Äspered i Västergötland. De odlar havtorn och har nu närmare 3 000 buskar. De skördar bären och kokar marmelad, juice och havtornssås med mera.

–Havtorn är så nyttiga. De innehåller massor av vitaminer bland annat, berättade Camilla som tillsammans med maken Christer odlat havtorn i nästan tio år.

Elever från Virginska skolan som går bageri- och konditorlinjen var med och tävlade med tårtor. Temat för året var ”Världens mat”. Här fanns 21 stycken tårtor. Att det fanns kreativitet råder ingen tvekan om.

Besökarna fick rösta på vilken tårta de tyckte bäst om och varje dag drogs en vinnare.