Utställning med hållbarhet i fokus

Textstorlek:

Hur kan vi ta hand om varandra, naturen och djuren och på så sätt vara rädda om ”hela skapelsen”?

Frågor som engagerar Lena Birgersson vilket resulterade i en utställning på temat hållbarhet.

Under två onsdagskvällar har Vretstorpsbor och andra kunnat göra ett besök i Kristallkyrkan där det visats prov på enkla tips och råd hur man kan återvinna sådant som de flesta kastar i soporna.

 

Bakom utställningen ”Hela skapelsen”, om en hållbar framtid, stod ortsbon Lena Birgersson.

– En del av min praktik under min utbildning inom vatten- och miljöteknik i Hallsberg handlar just om hållbar utveckling, berättade hon.

Lena försöker på olika sätt att få andra att tänka mer hållbarhet och ett led i det blev utställningen på hemorten.

– Jag har sedan tidigare hållit träffar för barngrupper och nyanlända kring hållbarhet och hur vi ska vara rädda om hela skapelsen.

Grupperna har varit med och bidragit till många visdomsord som de präntat ned på små lappar och som blivit till tankeväckare på utställningen.

– Mitt syfte är att få fler att bli intresserade av att hushålla. Inte bara kasta och köpa nytt, förklarade Lena Birgersson.

Till sin hjälp under visningarna hade Lena också personer som i vardagen sysslar med att återanvända sådant ingen reflekterar över att återvinna.

Under utställningen fanns de på plats och praktiskt visade hur de arbetar med såväl kaffepaket och tidningsark.

Birgitta Wetterberg satt vid symaskinen och visade hur man av tomma kaffe-emballage och plastförpackningar kunde sy ihop hållbara, i dubbelbemärkelse, kassar att bära hem matvarorna i.

– Det går åt 14 kaffepaket till en väska men jag har ett stort nätverk som samlar in paketen, berättade Birgitta som även återvinner slipsar som blir till bonader eller överkast.

Lenas mamma, Ann-Christin Birgersson, använder tidningspapper av vilka hon limmar ihop presentpåsar med handag.

– Idén fick jag i Indien där hjälparbetare gjorde sådana påsar, förklarade hon.

Besökare kom och tog del av tillsynes enkla insatser i vardagen för att bidra till en bättre och mer hållbar ”skapelse”.