Ny äldrevårdsenhet i Kumla

Textstorlek:

Stor glädje över nya äldrevårdsenheten, precis invigd.

– Nu kan vi kontakta våra patienter på ett modernt sätt, säger verksamhetschefen Annika Roman.

Vi kommer rakt in i själva navet i verksamheten, telefonmottagningen. Den är faktiskt lite av kärnan i Kumlas nya äldrevårdsenhet, som ligger i direkt anslutning till vårdcentralen på Norra Kungsvägen.

– Hit kan man ringa via vårt direktnummer 019-6029700, säger Ulrika Westerling, sjuksköterska.

– När någon av de 1600 Kumlabor, som är 75 år eller äldre, ringer det här numret, så registreras det automatiskt varifrån de ringer. Sedan ringer vi upp. Patienten behöver inte krånglet med att knappa in igen.

22000 personer finns inskrivna på Kumla vårdcentral, egentligen en femdelad enhet. Men det är de nämnda 1600 som har tillgång till ”telefonlistan för äldre”.

Annika Roman är verksamhetschef:

– Vi har hållit på i två och ett halvt år nu med att jobba fram de här nya lokalerna och det nya sättet att möta patienterna.

– Det vi vill göra är att utveckla modern äldrevård. Vi kontaktar patienterna på ett modernt sätt. Jag är stolt och jätteglad över vad vi åstadkommit hittills.

Och här ser vi även ett samarbete mellan Region Örebro län och Kumla kommun.

– Det hänger ihop. Vi har ett mycket gott samarbete med Kumla kommun.

Vi går runt i de nya lokalerna som luktar nymålade. Vårdcentralen, (allt under ett tak), är en utbildningsvårdcentral och dessutom en universitets-sjukvårdsenhet. Inte småsaker precis.

Lokaler till nysatsningen har man fått från dels demensdagvården dels några rum från sjukhemmet.

Och personalen stortrivs. Här är några röster.

Lisbeth Fredén, undersköterska:

– Mycket trevlig arbetsplats. Ljust och fint. Vi har bland annat två läkarexpeditioner, två sköterskerum och ett rum för sjukgymnasten.

Annelie Bertling, diabetessyrra:

–  Härliga lokaler, absolut. Det är en trygghet för de äldre att vi finns här. Man kan säga att vi fyra som jobbar här står för en slags kontinuitet.

– Till vår telefon kommer man ju direkt, numret registreras, vi ringer upp. Känns jättebra.

Marie Lennström, äldrevård som sköterskespecialitet:

– Jag kommer från 83:an på USÖ och hit. Ska bli jätteintressant att få jobba med det här proffsiga teamet och det moderna sättet att kontakta patienterna och boka tid.