Lill-Anna intar Örebro slott

Textstorlek:

Örebroare kan tro att Lill-Annas rörelse är ett Örebroföretag, efter att sedan några år funnits på Vasagatan och nu i sommar kommer erbjuda slottsbesökarna fika. Men Lill-Annas bageri har funnits i Kumla sedan 1992.

När jag träffar Lill-Anna Nilsson i hennes bagerirörelse i Kumla har flera av hennes anställda redan gått hem för dagen. För bagare börjar som bekant arbetsdagen väldigt, väldigt tidigt. Ja, det är rent utav nattarbete.

Lill-Anna själv brukar ha en arbetsdag som varar från klockan ett på natten, till fyra på eftermiddagen. Men just denna dag, en fredag, ska hon avrunda kring lunch och ta en tripp med maken till semesterhuset på Västkusten över helgen.

Just nu har Lill-Anna verksamhet på fyra platser, men det blir fem till sommaren. I bageriet i Kumla finns åtta anställda, i caféet i Kumla stationshus tre medarbetare, i caféet på Vasagatan i Örebro fyra anställda och på USÖ en personal.

– Till sommaren behöver jag nyanställa då jag skrivit kontrakt med Örebrokompaniet om caféverksamheten i Örebro slott.

Det har egentligen varit klart sedan 2016, men tagit sin tid med anpassningen till lokalerna och till sommaren ska den första fikan kunna säljas i den anrika byggnaden.

Måste först fråga om ditt förnamn, är det dopnamn, eller smeknamn?

– Lill-Anna är faktiskt mitt riktiga namn. Det är jag och några gamla tanter i Sverige som heter så.

Lill-Anna föddes i Stockholm, men hennes mor kom från Småland.

– Det är därifrån jag har mina skorrande ”r”.

Även hennes storasyster skorrade och fick många komplimanger för det lite udda språkbruket i huvudstaden.

– Om hon fick komplimanger så ville också jag få det, och tog efter min syster, säger Lill-Anna och skrattar till.

Att hon har bedrivit bagerirörelse sedan 1992 var säkert en avgörande faktor till att hon valdes som entreprenör i slottet. Redan i slutet av 90-talet tilldelades Lill-Anna priset som Årets kvinnliga företagare.

– Kvalitet, omtanke och lyhördhet är mina speciella ledord.

Hon betonar att omtanke gäller helheten, med både kunder, personal och miljö.

Med utgångspunkt från bageriet i Kumla ska hon kunna se till att busslasterna som kommer på besök till slottet i Örebro får sin efterlängtade fika. Säkerligen kommer även många örebroare passa på att besöka platsen på ett helt annat sätt än tidigare.

Lill-Annas bas i slottet kommer vara i det sydöstra tornet, men med utomhusserveringar på tre olika platser. Bland annat på den västra terrassen, med oslagbar utsikt över Svartån, Örebro teater och Sparbanksborgen, eller nuvarande Hotell Borgen, som det heter.

Fina sommardagar kan det säkert bli succé. Som vi har berättat om tidigare genomför Örebrokompaniet ett projekt som innebär ett mer utvidgat öppnande av Örebro slott. Källargångar som aldrig varit tillgängliga kommer nu visas upp.

Lill-Annas bakgrund (!) har gjort henne till en driven och lyckosam entreprenör. Många har startat rörelser som kanske inte haft det rätta ekonomiska tänkandet. Men för Lill-Anna finns bägge egenskaperna, förutom företagarandan har hon även ett gott ekonomiskt sinnelag.

– Efter treårig ekonomisk utbildning på gymnasiet hamnade jag i ett bageri, och är tacksam för mina ekonomiska kunskaper.

Lill-Anna kom till Örebro som femåring och har bott i staden sedan dess, förutom tre år.

– Mellan 1997 – 2000 bodde jag i Kumla, men flyttade sedan tillbaka.

Därför har det blivit en del pendlande genom åren, från bostaden i Örebro till företaget i Kumla. Med slottsverksamheten kan man nog tänka sig att det blir mer Örebrotid för henne.

Under de här 26 åren med sitt företag har det hela tiden blivit en del utmaningar som gjort det hela stimulerande. Utbyggnation i Kumla, etablering i stationshuset där, Vasagatan i Örebro och nu slottet i sommar.

– En del byter arbetsplatser och jag försöker förändra det jag har. Och det gör ju också att personalen är kvar, det händer saker.

Och i sommar skrivs alltså ett nytt kapitel i Lill-Annas historia.