Årets landsbygdsriksdag i hålls i Örnsköldsvik

Textstorlek:

Årets landsbygdsriksdag ordnas i Örnsköldsvik i maj. På riksdagen som hålls vart annat år samlas landsbygdsaktivister, politiker och tjänstemän under ett par dagar för att verkligen driva landsbygdsfrågorna framåt. Ett flertal från Örebro län kommer att vara på plats.

För femtonde gången sedan 1989 arrangeras Landsbygdsriksdagen av Hela Sverige ska leva. Sedan 1996 ordnas Landsbygdsriksdagen vart annat år.

Den här gången samlas engagerade landsbygdsutvecklare i Västernorrland, på Fjällräven arena i Örnsköldsvik den 18–20 maj.

Både landsbygdsentreprenörer och representanter för byaråd och andra lokala utvecklingsgrupper från länet brukar åka på landsbygdsriksdagen, liksom en del politiker. Riksdagen är organisationen Hela Sverige ska levas största arrangemang.

På riksdagens första dag, fredagen den 18 maj,  ordnas studieresor runt om i Västernorrland där lokala guider visar upp sina bygder.

Det finns hela 20 resor för deltagarna att välja på. Man kan bland annat titta på cowboyhus, sågverkshistoria och se vad lokala krafter gör av skogens skafferi.

På lördagen och söndagen hålls riksdagen på arenan med seminarier, föreläsningar, partiledardialog och bankettmiddag med prisutdelning.

En viktig hållpunkt är utdelningen av Hela Sveriges Landstipendium, på 35 000 kronor som ska gå till en riktig landsbygdshjälte. Fram till den 23 februari kan vem som helst nominera just sin hjälte via tidningen Lands hemsida.

Riksdagen avslutas på söndagen med ett viktigt uttalande till hela Sverige.

Ebba Pettersson och Henrik Östensson