Viktigt ämne belyses

Beatrice Lindberg känner sig nöjd med att ha blivit författare till en bok som behandlar ett viktigt ämne. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Beatrice Lindberg bor i Nora, men jobbar till vardags som anhörighetsbehandlare på Rockesholms behandlingshem. Nu kan hon lägga till författare på sitt visitkort, eftersom hon skrivit en barnbok i ämnet missbruksproblematik.

Det gäller förstås barn som lever med en nära anhörig som har ett missbruk, vilket är vanligare än man tror.
– Det är ett av fem barn som växer upp i en missbrukarfamilj. Då är inte medräknat eventuella mörkertal, säger Beatrice.
Hon kan redovisa fler siffror: I Sverige har närmare en miljon människor någon gång i livet hamnat i ett missbruk. Varje missbrukare berör ungefär fyra andra personer.
Boken som Beatrice nyligen kommit ut med heter ”Trassel och den stora Hemligheten”, och vänder sig till barn mellan fem och nio år.
– Den handlar om flickan Trassel och hennes mamma som dricker alldeles för mycket. De får så småningom hjälp båda två, så de kan gå vidare och må bättre.
Boken är tänkt som ett samtalsunderlag till skolor, förskolor och i familjer, oavsett om det finns missbruk där eller inte.
– För när så många av barnen har en nära anhörig med missbruk, är det viktigt att de får känna sig trygga och prata om det, precis som vilken annan sjukdom som helst. De behöver också få veta att det finns kompisar som har det så här.
Beatrice Lindberg är utbildad psykolog och arbetar sedan några år tillbaka med anhöriga till missbrukare.
– Jag jobbar dock mestadels med vuxna anhöriga, men såg tidigt att det saknas insatser och framförallt information till barn och de som jobbar med barn. De flesta av de här barnen vet inte att de kan prata om det och behöver hjälp med det.
– Många av dem tror att det är deras fel att deras föräldrar missbrukar, och att det är något man inte får prata om. Och hur börjar man prata när ingen annan gör det?
Hur kom du på den här berättelsen?
– Jag hade haft en barnbok i bakhuvudet sedan tidigare. Men en dag när jag satt i bilen på vägen hem från jobbet och hade det lite tråkigt med att se snön yra omkring, så bara dök det upp en liten person som hette Trassel i mitt huvud.
– När jag kom hem hade jag en hel barnbok färdig och kunde bara skriva ner den. Det behövdes bara lite redigering och vips så var den klar.
Genom en bekant fick Beatrice kontakt med en tecknare, Josefine Åberg, som illustrerat flera sidor i boken.
Boken handlar om Trassel som är en alldeles vanlig flicka som nyss fyllt åtta år. Hon bor tillsammans med sin mamma, som hon tycker väldigt mycket om. Trassel har dock en hemlighet som hon inte riktigt vågar prata om: ibland, eller ganska ofta, dricker mamma för mycket alkohol. Då blir mamma arg, ledsen och väldigt otäck.
Har du själv erfarenhet av missbruksproblem?
– Ja, mina två äldsta barns pappa var missbrukare av bland annat alkohol. Han kunde sköta jobbet någorlunda och utåt sett var det nog ingen som märkte. Jag fick ta ett stort ansvar att hålla ytan välpolerad.
Föräldrarna trodde i sin enfald att barnen inte skulle märka något, att pappan enbart var hemma från jobbet av andra orsaker. Men barn är klokare än man tror och är svåra att lura.
Tog ni någon hjälp utifrån?
– Nej, visserligen visste vi ju att man har rätt att få hjälp vid sådana här fall, men det var på något sätt att ”det här ska vi fixa själva”.
Det här pågick i drygt tio år, men till slut blev situationen ohållbar och skilsmässan oundviklig.
Har barnen någon kontakt numera med sin far?
– Nej, och det verkar som om de är tillfreds med det. Deras far har inte gjort några ansatser till att få tillbaka kontakten.
Så Beatrice vet vad det innebär med ämnet i sin nyskrivna bok. Och så här med facit i hand skulle hon ha talat tidigare med sina barn om familjeproblemet.
Vilka råd skulle du vilja ge till förskolelärare?
– Var uppmärksam och var ärlig. Var inte rädd att fråga om saken. Våga prata om det som vilken sjukdom som helst. Och barn behöver svar på sina funderingar. De tror ofta att de själva är orsaken till sina föräldrars beteenden.
Vilka råd skulle du vilja ge till anhöriga?
– Sök hjälp. Det finns frivillighetsorganisationer som Aha (Anhöriga hjälper anhöriga) och Al-Anon.
Beatrice avslöjar att hon redan har skrivit färdigt en uppföljare som heter ”Trassel och de två papporna”, en bok som förhoppningsvis finns att köpa till våren.
– Den handlar om barn som växer upp med två föräldrar av samma kön, och med allt vad det kan innebära.