Travåret som gick

Visst blev det årets publikrekord på Fornaboda, samma dag som V86 och Länspostens lopp kördes. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Travåret 2017 är till ända. Champion på både Örebrotravet och Fornaboda blev Jorma Konto.
Men det var inte länskuskarnas bästa år.

Det är dags att summera det gångna travåret. En titt i tabellerna visar att både Örebro och Lindesberg har svårt att hävda sig i den absoluta toppen vad gäller framgångsrikaste kuskar, stall eller tränare. Storbanornas tränare och kuskar, samt catchdrivers, tar hem topplaceringarna.
Men det hindrar inte att länstravet har en rad talanger och att flera kuskar och stall kan se tillbaka på ett bra år.
Den person som sticker ut mest är faktiskt Linda Sedström. En titt på den kvinnliga kuskligan för sulky visar att hon hamnar på åttonde plats i landet med sina 20 segrar. 7,1 i segerprocent. Anna Isabella Karlsson tog elva segrar.
Tittar man på tjejernas inkörda pengar (sulky) så hamnar Linda Sedström till och med som sjunde vinstrikaste tjej med 1,36 inkörda miljoner.
Det är, listmässigt, hästlängder före killarna. Men då handlar det förstås om betydligt tuffare konkurrens för killarna.
Den som kört in mest pengar av Örebrokuskarna är Petter Karlsson. 1,8 miljoner. 21 segrar.
Men den länskusk som vann flest segrar förra året var Michael Lindblom. Men hans 30 segrar räckte ”bara” till plats 79 på mixade rikslistan.
Linda Sedström kom på plats 82 på den mixade listan. Åke Linbloms 20 segrar räckte till plats 83. Slutsats: inget toppår för länets travkuskar.
Sedan har vi Jorma Kontio. Champion både på Örebrotravet och Fornaboda. Det är bara att lyfta på hatten för kusken som vunnit flest lopp i Norden, och brukar beskrivas som en hedersman på banan.
Man kan nästan säga att han tagit över arvet efter Calle Lindblom som på sin tid radade upp det ena hemmachampionatet efter det andra.
Jorma Kontio tog 26 segrar på Örebrotravet och 17 på Fornaboda. På Solvalla kom han dessutom tvåa efter Örjan Kihlström.
Vilka var då de segerrikaste kuskarna 2017? Ingen Örebrokusk kom ens bland de 50 bästa på mixade kusklistan (män och kvinnor). Här är toppen:
Segerrikast blev, precis som 2016, Ulf Ohlsson. Nu med 340 segrar. Ulf Uhlsson var överlägsen segrare. Tvåa var Örjan Kihlström, men nådde ”bara” 233 segrar.
Trea var Björn Goop med 219 segrar. Jorma Kontio kom fyra med 211 och Peter Untersteiner tog femteplatsen med 188 segrar.
Tittar vi på vilka som körde in mest pengar så hamnade Örjan Kihlström i topp med 41 miljoner. Segerprocenten var 16,5. Kihlström vann även V75-ligan före Peter Untersteiner och Björn Goop.
Näst bäst var Björn Goop som styrde in närmare 35 miljoner bakom tömmarna. Men hans segerprocent var bättre är Kihlströms, nämligen 19,6 procent.