Överstebrännvinet kommer tillbaka

Textstorlek:

På fredag sker lite av en världspremiär i Örebro. Då kommer nämligen åter Örebro Överste Brännvin serveras för första gången på mer än 10 år.
– Det finns inget annat brännvin som går att jämföra med vårt kumminkryddade Överste-brännvin, säger Gustav Svensson, VD för det nystartade bolag som köpt rättigheterna till varumärket och receptet.

För ungefär 10 år sedan, i samband med att Svenska Vin & sprit såldes till ett fransk bolag valde man att lägga ner örebros egen, lokala brännvinsvariant, Överste-brännvinet, kryddat med kummin. Man ansåg att det såldes för dåligt.
– Vi var redan då en grupp herrar som tyckte det var ren klåfingrighet. Klart att vi ska ha vårt lokala brännvin när vi träffas och äter kräftor från Vättern eller liknande. Dessutom har det en unik smak, menar Gustaf Svensson.

Efter hand väcktes tanken att köpa receptet och rättigheterna för att i egen regi börja producera drycken.
– Det tog flera år innan den franska spritjätten ville förhandla med oss. Det hela var nog en för liten fråga för dem. Däremot ville de ha rejält betalt. Efter några år, när varumärket vilat outnyttjat, försökte vi igen. Före jul i fjol kom vi överens, i januari skrev vi avtal. Då hade priset sjunkit.
Det är tio herrar som gemensamt bildat bolaget Örebrobrännvin AB. Bland dem flera kända Örebrolänningar. Carl Jan Granqvist, Sigvard Marjasin och Einar Lyth för att nämna några.
– Just Einar ger det hela en liten tvist. Han var ju regementet I3:s sista regementeschef här i Örebro. Överstebrännvinet skapades av en annan regementchef, Carl Jacob Hamilton 1881. Hans ättling, Hugo Jacob, 90 år, är också engagerad delägare i bolaget.

Överste Brännvin bränns lokalt, destilleras hos Svensk Absinth AB i Glanshammar. Som gör absinth och också Kilsbergs-gin, som kommer att lanseras på systemet ungefär samtidigt som Överste Brännvin.
– Brännvinet såldes utomlands. VI har alltså tagit hem det och gjort det lokalproducerat igen.
Premiären sker på Bergsmännens årliga sammankomster runt Hindersmässan, nu på fredag och lördag. Samtidigt kommer Stora Hotellet och Conventum börja servera Överste Brännvin i sina restauranger.
– På Systembolaget kommer troligtvis premiären ske i maj. Man ska kunna beställa det över hela landet. Här i länet kommer det dock finnas bland det ordinarie utbudet på hyllorna.
– Vi kommer att ha en hemsida där vi lägger ut snappsvisor. Det är nämligen viktigare att bevara vårt kulturarv och sjunga snappsvisor än att supa, menar Einar Lyth.
– Gud ske lov kan man dricka Överste Brännvin även utan att sjunga. Det är exempelvis en utmärkt aperitif, Inflikar Rune Johansson, även han delägare.