Grisigt vid återvinningsstationer

Stökigt vid återvinningen på många håll. Så här såg det ut i Hjortkvanr före jul Foto: Lennart Östman
Textstorlek:

LÄNET. Runt om i länet finns mängder med återviningsstationer, ni vet dem med några containrar och kupoler där man bland annat kan lämna papper, tomburkar och tomflaskor. Ofta står allt möjligt på dessa stationer och det kan se fruktansvärt grisigt ut. Oreda på dessa stationer är ett tilltagande problem. Vad får man egentligen slänga där? Vad gör man om det är nedskräpat?

Återvinningsstationerna har ingenting alls att göra med den kommunala sophanteringen. Ibland finns återvinningsstationerna på kommunens mark. Men det förekommer även att de står på privat mark, exempelvis bredvid en Ica-butik.

De här återvinningsstationerna drivs av ett företag som heter FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen. FTI samägs av i princip alla företag som producerar förpackningar och trycker tidningar. Återvinningen är lagstadgad, det så kallade förpackningsansvaret. Det går helt enkelt till så att en liten del av det pris man betalar för en vara går till att återvinna dess förpackning. Det kan vara exempelvis en tidning, mjölkpaket, en flaska vinäger, eller en ölburk.

Namnet FTI säger egentligen allt om vad man får slänga vid stationen. Förpackningar och tidningar.

Däremot får man inte slänga grovsopor som möbler, vitvaror, hemelektronik, glödlampor, porslin och farligt avfall. Då ska man åka till kommunens återvinningscentral. De flesta kommuner har också så kallad grovsopshämtning en eller ett par gånger om året. Då kan man ställa ut sådant avfall och få det hämtat, hemma vid soptunnan.

Är det full i behållarna ska man inte heller slänga sitt avfall bredvid. Då får man helt enkelt ta med sig det man tänkte återvinna hem igen och avvakta tömning.

Om man upplever att det är grisigt på en återvinningscentral är det inte kommunen man ska höra av sig till.

– Nej det är FTI som sköter städning och tömning. Vår uppfattning är att det fungerar mycket bra. Man går in på FTI:s webbplats. Där kan man enkelt anmäla var den drabbade stationen finns, Ofta städar de mycket snabbt efter en sådan anmälan, säger Marianne Christiansson på Hallsbergs kommun.

– Jag har varit med om att det varit städat dagen efter jag anmält nedskräpning av en återvinningscentral.

Men helt självklart kan inte de entreprenörer FTI samarbetar med vara på plats varje dag, hela tiden i exempelvis Hjortkvarn, heller Vedevåg eller på andra platser.

– Så är det givetvis. Det kan bli mycket fullt i behållarna och mycket nedskräpat på kort tid. På vissa återvinningsstationer upplever man att det är fullt efter helgen fast man tömde på fredagen.

Enligt Marianne är det påfallande ofta inte privatpersoner utan mindre företag som som dumpar avfall och missbrukar återvinningsstationerna.

– De betalar ju en lite annan taxa än privathushåll för sophantering. Det finns de som vill undvika betala och dessutom slippa sortera.

I Hallsbergs kommun kommer man att öka möjligheten att åka med avfall till de kommunala återvinningscentralerna. Det ska bli ett system med brickor så man kan låsa upp och åka in vilka tider som helst på dygnet. Väl där inne kommer kameror hålla koll så man inte återvinner fel eller skräpar ner. Systemet provas bland annat framgångsrikt i Askersunds kommun.