Pizzans dag

Textstorlek:

Många bakverk har på senare år fått sina egna dagar i almanackan. Marknadskrafterna vill sälja alla upptänkliga bageriprodukter för att branschen ska kunna stå sig i konkurrensen från hälsotrenderna med smoothies, vegetariska och veganska maträtter och olika hälsobars. Sedan länge har semlor och våfflor haft sina givna dagar i kalendern med sin bakgrund i den kristna traditionen Det finns också olika temadagar för olika välgörande ändamål med goda intentioner. Men hur ska man hinna med att uppmärksamma alla dessa dagar med goda uppsåt och vällovliga syften?

Nåväl, 28 februari är det premiär för att äta semla men på senare år har kåsören hittat semlor med saffranssmak långt innan jul. 25 mars är det Maria Bebådelsedag och då är det våffelpremiär men även här fuskar vi och njuter av det frasiga bakverket nästintill året om och vi kan också ta till en belgiska variant som är tjockare och frasigare än den våffla som våra svenska våffeljärn producerar. Båda dessa bakverk har traditionellt religiösa ursprung i motsats till exempel kanelbullar, kladdkakor och punschrullar som även de fått egna dagar i vår matalmanacka.

Matåret startar annars med Pizzans dag som infaller 1 januari och finns över hela världen. Inte för att vi ska hylla den eller se till att försäljningen håller sig på en fortsatt hög nivå, det handlar mer om lättja från matlagarnas sida och en god tillgång på öppna pizzerior på en dag då de flesta affärer och restauranger är stängda. På nyårsdagen har vi avverkat de två största matfesterna som vi har i vår kultur, advent och julhelgen med sina överdådiga julbord med fet mat som vi inte annars äter under året. Inte nog med att vi går ut med jobbet, föreningen och kompisgänget under december vi äter oss igenom flera bord under julhelgen också. Familjens, faster Märtas och sedan också pliktskyldigast med gammelfarmor som bjuds på julbord, köpebord eller hemlagat spelar ingen roll. Det skall ätas, som om det inte finns någon mer mat någonsin. Sedan kommer nyårsafton och då är det finmat som gäller. Hummer eller oxfilé är nog vanligast, till det mängder av bubblig dryck och andra festliga upptåg med eller utan mat.

Det är nyårsaftonens matmässiga ansträngning som lämnar oss i händerna på Pizzans dag tillsammans med nyårsraketer, nattvickning och nattsudd långt efter tolvslaget. Det handlar om vår bekvämlighet mer än något annat då vi knappt orkar byta kanal på teveapparaten från backhoppning till Ivanhoe, när vi på nyårsdagens eftermiddag nyvakna kryper ner under en filt i tevesoffan. Vad passar då bättre än att ringa och beställa en pizza?

Sveriges första pizzeria öppnade 1947 i Sjöhagen i Västerås och resten är historia. Pizzerior dyker upp som svampar ur jorden i varje svenskt samhälle med självrespekt. Pizzor med pålägg i form av tomat, ost, skinka, tonfisk, champinjoner, kryddiga korvar till mer exotiska pålägg som banan och ananas.

Endast fantasin begränsar våra svenska pizzabagare när det gäller att kombinera olika pålägg på dessa degskivor som bakas frasiga i stora ugnar på nolltid åt alla nyårshungriga svenskar som minst av allt vill stå framför den egna spisen och röra ihop en nyårsdagsmiddag till familjen.