Geologi på skolschemat under besök i konsthallen

Åsa Karlson bad eleverna titta om de hade några metaller på sig, och det visade sig att det fanns gott om det i olika former. Foto:Björn Palmqvist
Textstorlek:

Under tio veckor visas utställningen ”Öga för geologi” i Konsthallen på Sjöängen.
Förra veckan var 35 elever från Åmmebergs skola i ”hallen” för att lära sig mer om mineraler och metaller och vad de används till i vår vardag.

Vandringsutställningen som producerats av Teknikens hus på Universitetet i Luleå är förstås värt ett besök och den är också försedd med pedagogiska aktiviteter som kanske mer anpassats till barn och ungdomars inlärning.
På en rad av stationer kan man testa sina kunskaper i den praktiska övningen, metallduellen.
Järnmemory, att para ihop olika bruksföremål i metall, roade många. Spännande också att i lyssna på barn som bor nära gruvområden i norra delen av landet:
– En tjej från Malmberget berättade att hon känner skakningar i marken och att hennes skola ska flyttas på grund av rasrisk, hade tredjeklassaren Norine Gundersson lyssnat sig till i hörlurarna.
Syftet är att väcka elevernas medvetenhet om metallernas egenskaper och betydelse för dagens olika konsumtionsvaror.
När eleverna från Åmmebergs skola, årskurserna 3-5, besökte utställningen var de väl förberdda med lärdomar inhämtade hemma i skolbänken.
Åsa Karlson, administratör för scenkonsten på Sjöängen, tog emot eleverna, guidade dem runt på utställningen och ställde kluriga frågor till eleverna.
Eleverna bor också i grannskapet av landets sydligaste gruvområde, Zinkgruvan, vilket gjorde lektionerna särskilt spännande.
– Vi delade ut faktablad över varje metall som de fick läsa in i olika grupper. Sedan fick de utifrån det redogöra för klassen om den metall de tilldelats. Exempelvis var man kan bryta metallerna och vad de används till, berättade Carina Pedersén, lärare i årskurs tre.
– Dessutom fick de lära sig det svåra ordet geologi, tillägger hon.
Utifrån de kunskaperna blev besöket på utställningen en praktisk komplettering till det de läst.
– Det var kul att få prova på och lära sig mer om vad olika metaller används till, menade fjärdeklassaren, Elliot Ström.
Skolan hann också med ett besök på biblioteket och lekplatsen Oden 2.
Utställningen, som sponsras av Zinkgruvan Mining, pågår fram till och med den 2 december.