Fickor

Textstorlek:

Nu när vintern närmar sig är det dags att byta garderob och leta fram plagg som står emot snö och kyla. Rockar och kappor som kan hålla den trista och isande novemberfukten ute och klarar av det värsta ruskväder av regnblandad snö som blöter ned både kropp och själ. Det gäller att vara utrustad, för det finns som det heter inget dåligt väder utan bara dåliga kläder.

För minst tio år sedan besökte jag en utförsäljning av kläder. Jag befann mig ute på landet i ett uthus till en finare herrgård där man sålde kläder av diverse exklusiva märken. Inget som en kåsör är van att klä sig i men nu var det rea och det kunde väl i alla fall vara värt lite bensinpengar för att söka sig ut på den höstmörka landsbygden. Jag hittade flera plagg som passade en kåsörs plånbok och jag har sedan dess klätt mig som en engelsk herrgårdsägare om vinterhalvåret. Ett genomtänkt plagg i vattenavvisande material som står emot det mesta och som det verkar klarar tidens tand på ett bra sätt.

   På mina resor till det brittiska öriket har jag noterat att det är en betydande andrahandshandel av plagget i alla second-hand butiker som är så vanliga i England. Detta borgar för att plagget är nästintill outslitligt speciellt som jag inte vallar får eller lastar gödsel iklädd min förträffliga rock. Men jag cyklar i min rock och jag använder den dagligen genom vinterhalvåret när kvicksilvret kryper ner mot minus trettio grader. För det är ett varmt plagg och bäraren är dessutom väldigt varmblodig av sig så det räcker med en tröja under den varma rocken. Den har allt den här rocken och jag har ännu så länge inte behövt impregnera den för den står emot både ur och skur på ett bra sätt.

Om jag nu skall ta fram en negativ sida av detta plagg får det bli fickorna. Rocken har nästan tio fickor, varav nästan alla är avgrundsdjupa och de kan rymma oanade mängder kvitton, mössor, telefoner och annan bråte som en kåsör kan samla på sig under en vintersäsong.  Där finns pennstumpar, låsolja och annat som kan vara bra att förvara i fickor. I fickorna brukar det också finnas nycklar, både till hus och hem men även till aktuellt fordon som kan vara cykel, bil eller möjligtvis snöskoter. Det är då den stora jakten påbörjas när man skall in i bilen och står där på parkeringen med händerna fulla av kassar som väger multum och vars handtag skär in i fingrarna. Jag släpper då ner en av påsarna på den slaskiga och grusiga snön och börjar att leta. Jag försöker systematiskt gå igenom ficka efter ficka på den ”påsfria” sidan av jackan och måste efter en stund byta hand med påsen och leta på andra sidan av jackan. Samma systematik och samma resultat. Det slutar med att jag får ställa ned påsen bredvid den andra påsen för att leta med båda händerna och jag hittar till slut nycklarna i den sista ficka jag letar genom för andra gången

Sensmoralen är att ingen ficka är för djup för att dölja skatter av värde, det är alltid i den sista fickan man letar.