Biologiska museet återinvigt

Karolinska gymnasiets biologiska museum invigdes första gången 1864, och efter sommarens renovering har museet nu återinvigts. – Arbetet med rustandet började redan i juli då konservator Jeanette Setterberg satte igång, säger lokalansvarige Åke Johansson.
Textstorlek:

Karolinska gymnasiets biologiska museum invigdes första gången 1864, och efter sommarens renovering har museet nu återinvigts.

– Arbetet med rustandet började redan i juli då konservator Jeanette Setterberg satte igång, säger lokalansvarige Åke Johansson.

 

Hon hade en hel skolsal till sitt förfogande dit de uppstoppade djuren plockades in för att få en ny fräschör. En hel del arbete med tryckluft och olika vätskor inleddes och nu kan man alltså åter skåda det unika museet.

Det var ju för några år sedan som man slog larm om Biologiska museets undermålighet. Museet var verkligen i fara, men som tur var gick det att rädda.

– Det måste vara ett av de äldsta museerna i landet, säger Åke Johansson.

Örebro läns museum skulle inte öppna sina museilokaler i Slottet förrän 1887 och det innebar att Biologiska museet till en början fick ta emot många fynd från allmänheten.

Några av de klassiska svenska djuren finns fortfarande på central plats i Biologiska museet. Bland annat den björn som brukar kallas Närkes sista björn. Den sköts nära Svartå bruk 1860.

Myskoxen sköts av några svenskar under en expedition på Grönland under 1900-talets början. Enligt en tidigare tradition skulle varje elev rida på den innan studenten togs. Därför har den blivit något luggsliten under årens lopp. Numera är detta förstås helt förbjudet.

Elefanthuvudet har en annorlunda historia. Djuret tillhörde en tysk cirkus som var på genomresa i Örebro 1927. Under vistelsen avled elefanten hastigt, och efter olika turer hamnade djurhuvudet på Karro, medan kroppen begravdes på djurkyrkogården i Adolfsberg.

Älgen är det första som dyker upp när man inträder i museet.

– Det har hänt att jag gått här någon kväll när ljuset har släckts och då kan älgen se nästan skräckinjagande ut i mörkret.

Som hämtat ur filmen Natt på museet, påpekar en besökare i Biologiska museet som hör Åke berätta.

Fåglar finns det en mängd av, faktiskt cirka tusen stycken.

– Det finns dubblett av många arter och dessa står högst upp på respektive glasbur. Sedan har vi ännu fler magasinerat.

Ett hudstycke av en flodhäst finns också till beskådan, vilket kanske låter lite konstigt.

– Det är intressant att se att det var ett annat tänk när det gäller uppvisning av föremål. Förr var det inte så många som ens hade sett en flodhäst.

Detta kan också förklara anledning till att en algerisk skalle finns här sedan slutet av 1800-talet.

– Men den ska vi återsända till Afrika. Jag har redan varit i kontakt med algeriska ambassaden i Stockholm vid några tillfällen, avslutar Åke Johansson.

Tills vidare kommer museet hållas öppet för bokade besök, men till sommaren blir det mer allmänt öppethållande.