Kvinnorna i jaktkläder drog till skogs

En trio kvinnor som gillar jakt och att tillbringa tid i naturen. Fr vä Lena Nordlund, Marita Westman och Elisabet Ignell. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Av tio passkyttar var tre kvinnor under första drevet i Ingelsby jaktlag när årets älgjakt inleddes i måndags.
Ett tiotal älgar observerades men ingen fälldes under den första dagens fyra drev.

Det var fortfarande mörkt i Linnefors då jaktlaget samlades för genomgång när årets älgjakt inleddes i måndags.
Vädergudarna hade bestämt sig för att det skulle bli en tuff dag för jägarna.
Duggregn varierat med lite tätare skurar och till det en bitande vind.
Men jägarfolket är tåliga och klär sig efter de förhållande som råder och ingen gnäller för lite ”blöta”.
Jaktlaget bestod i måndags av 14 personer och av dessa var tre kvinnor, och det avspeglar trenden i landet. Allt fler kvinnor tar jägarexamen.
Kvinnornas intresse för jakt har nog ungefär samma utgångspunkt som männens, men det är först under senare år som de mer aktivt har engagerat sig och tagit steget fram till att gå ut i skogen med bössa på axeln.
Lena Nordlunds pappa jagade och maken Bernt jagar. Nu har hon suttit med som passkytt i tolv år.
– Jakten finns med från barnsben. Jag började med att gå i drev några år men tröttnade på det och tog jägarexamen, berättar Lena som ännu inte fällt någon älg, mer än pappälgarna på skjutbanan.
– Jag har ett skogsintresse och trivs i skogen, och det är inte nödvändigt att skjuta, tillägger hon.
Elisabet Ignell bor utanför Gävle men besöker ofta sina föräldrar i Ingelsby, och att göra ett besök under älgjakten är givetvis inbokat i agendan.
– Pappa har ju jagat och jag har följt med honom och på det sättet fått intresse för jakten, förklarar Elisabet som tog sin jägarexamen för tio år sedan.
Hon är intresserad av naturen, men tycker även att det krävs viltvårdande insatser bland annat för att minska skador i naturen. Inte minst vildsvinen ställer till olägenhet med sitt bökande.
– Sedan är det förstås en spänning att delta i jakten. Jag har tidigare skjutit en kalv och rådjur men än har det inte blivit något vildsvin, konstaterar hon
Med sig har hon sin trogna följeslagare, jaktlabradoren Söndag fyra år.
– Den är med på jakterna men har mer blivit en familjehund.
Den tredje kvinnan i jaktlaget är Marita Westman som den här gången jagar älg för andra året.
Än har hon inte fått tillfälle att skjuta någon älg. Förra året hade hon fyra djur framme hos sig men antingen var det fel sort eller också var terrängen inte lämpad för att skjuta.
För Marita handlar också jakten till stor del om att få komma ut i naturen och den spänning som ligger i jakten.
– Jag tror det är så för de flesta kvinnor som jagar, och för många är det också ett sätt att få dela samma intresse som sina män, menar hon.
– Det ligger nog i tiden. Som naturmänniska får man även ökad förståelse för vikten av viltvård, påpekar Marita.
Alla tre understryker också gemenskapen, att få komma ut och träffa jaktkompisarna, sitta på pass eller gå drev och att få ”prat lite skit” under fikapauserna.
För fika gjordes det i måndags efter varje drevomgång, och det krävs tydligen ett visst inslag av pålägg att visa upp.
– Hur många äter äggmacka, hojtar Peter Letskog och konstaterar snabbt att kompisarna tuggar på en smörgås med stekt ägg som någon form av ”jägarlax”.
Hur gick då själva jakten? Under dagen hanns det med fyra drev på redan uppgjorda områden där man sedan tidigare vet att det brukar finnas älg.
Tilldelningen de hade att ta hänsyn till var ett stort djur och därutöver kalvar.
Ingelsbylagets jaktmarker är lite speciella eftersom riksväg 50 skär rakt igenom och det gör att man måste ta extra hänsyn till hur man genomför jakten så det inte uppstår faror för trafiken.
Under drev ett sågs inga djur, under andra drevet tryckte en ko med kalv och de reste sig när jaktledaren Mikael Olsson var på väg fram.
– Jag fick syn på dem på 15-20 meters håll men det var för tät vegetation för att skjuta, förklarar Mikael.
Under det tredje drevet observerade såväl passkyttar som drevfolket mellan 5-7 älgar, men inte heller då fanns möjlighet att skjuta på ett säkert sätt.
Det avslutande drevet genomfördes utan att det dök upp något djur.
Slaktboden i Linnefors fick den här älgjaktspremiären förbli låst.
Jägarna fick istället åka hem och torka kläderna för i tisdags var det en ny dag i skogen, med eller utan stekt ägg på smörgåsarna.