Broadway och kungligt

Maria Gunnarsson i samspråk med kung Carl XVI Gustaf. Om dessa möten och hur hon arbetar med att sammanställa boken "Det kungliga året" kommer hon att berätta om i lokalen Visholmen på Sjöängen. Foto: Erik Gunnarsson
Textstorlek:

Snart vänder vi blad in i oktober och höstmörkret sluter sig allt mer utanför fönstren.
Kanske strålkastarljuset inne på Sjöängens scener, med sina evenemang i oktober, kan göra en kulen höst till något ljust och minnesrikt?

Oktoberprogrammet startar upp måndagen den 2 oktober med en storseans som kanske får huden att knottra sig.
På scenen då står Terry Evans som använder sin mediala förmåga till att förmedla budskap från andevärlden direkt till personerna i publiken.
Från Broadway till Duvemåla blir nog en kontrast till ovanstående när erfarna mysikalartister ger konsert den 7 oktober i stora salongen.
En kavalkad av musik från bland annat Phantom of the Opera, Kristina från Duvemåla, Cats och West Side Story.
”Han ska bli min” är rubriken för nästa evenemang. Då handlar det om komedi med folkkäre Johannes Brost som spelar mot den ”strålande roliga” Sanna Ekman.
Den förställningen ges onsdag 11 oktober i ett samarbete med Askersunds Riksteaterförening.
Barnen, och för all del även vuxna, lär få sitt lystmäte tillfredställt lördagen 14 oktober när det ska sjungas av hjärtans lust.
Detta i föreställningen med de populära figurern Pettson (Sven Hedman) och Findus (Fanny Widstrand) tillsammans med Svenska kammarorkestern.
Vill man veta lite mer om vad som händer bakom kulisserna på de kungliga slotten bör man ta sig till lokalen Visholmen den 15 oktober.
Då berättar Maria Gunnarsson från förlaget Bild och Kultur i Skyllberg om sitt arbete med att, nu för tredje året i rad, inhämta material och sammanställa boken, Det kungliga året. Arrangör är Askersunds föreläsningsförening.
I 438 dagar satt journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fängslade i Etiopien. Den 17 oktober framträder Schibbye i stora salongen och berättar om dessa dramatiska dagar.
En tid där inte enbart deras liv i kedjor var ett hot utan även ett hot mot den så viktiga yttrandefriheten. Ett samarrangemang mellan ABF och Askersunds bibliotek.
Det fanns emigranter som i slutet av 1800-talet hamnade i skuggan och på botten av en ravin i St Paul, Minnesota.
Den berättelsen har blivit till ett musikpoem och framförs 21 oktober i en musikalisk resa med blandning av americana och nordiska tongångar med Buckliga Boots som arrangör.
Oktober månads program avslutas med en sprakande musikalkväll den 28 oktober, där närområdets talangfulla ungdomar medverkar.
En del av resultatet i det musikalprojekt som växt fram i samarbete mellan Lerbäcks Teater och Askersunds musikskola.
En välmatad oktobermånad gällande kulturutbudet på Sjöängens scener.
November har också mycket att erbjuda och då märks det också att vi närmar oss jul, men det får vi återkomma till längre fram.