Kyrkovalet går som tåget

Maria Rönnbäck, Torbjörn Ahlin och Inger Fredriksson är på korståg inför kyrkovalet. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Sju tågstopp vid stationer i länet. Centerkandidater i Strängnäs stift tar tåget till hjälp inför kyrkovalet.
– Det går som tåget, säger Inger Fredriksson.

Kyrkovalet stundar. 17:e september är datumet som gäller. Röstkorten delas ut i månadsskiftet och alla som är medlemmar i Svenska kyrkan får rösta. 60 procent av befolkningen gör det. Kampanjandet är igång för fullt och Centern har tagit till ett lite annorlunda grepp. Tågstationerna blir mötesplats.
– Jag hoppas att korståget, som jag kallar valturnén, ska ta mig till en plats i kyrkomötet och jag hoppas också att allt fler uppmärksammar kyrkovalet och ser allt gott som Svenska kyrkan gör, säger Inger Fredriksson.
Vi träffade henne när hon tillsammans med Maria Rönnbäck och Torbjörn Ahlin klev av tåget vid Centralen i Örebro, 13:43. Alla tre står på Centerns lista till kyrkovalet.
Som röstberättigad får man kryssa i tre kandidater. I nuläget har Centern två mandat i kyrkomötet.
– Men jag tror vi blir fler efter valet, eftersom den allmänna partiopinionen slår igenom även i det här valet. Jag märker ett stort intresse för Annie Lööf, inte minst. Och det sägs inga elaka saker om oss.
Politiken finns representerad på de tre nivåerna; kyrkoråd, stift och kyrkomöte. Men varför ska man ha politik i kyrkan? Torbjörn Ahlin svarar först:
– Därför att de frågor vi driver hör ihop med kyrkans budskap. Vi inom Centern arbetar med miljötänk, alla människors lika värde, ett öppet samhälle med human flyktingpolitik och värdesätter diakoni.
– Vi är centerpartister i kyrkan, och man får vad man röstar på. Notera gärna att både Centern och Svenska kyrkan är folkrörelser. Jag vill också lyfta fram det ungdomsarbete som både kyrkan och vi tycker är så viktigt.
Maria Rönnbäck:
– Det handlar också om någon slags garanti för att kyrkan finns med överallt i samhället. Det borde också vara mer prat om inträde och engagemang i kyrkan, istället för utträde.
Inger Fredriksson:
– Vi ställer våra demokratiska kunskaper till förfogande för Svenska kyrkan.
Torbjörn Ahlin menar också att det är viktigt att inte sätta sig till doms över folk.
– Vår inställning är att kyrkan ska vara en plats för både troende och tvivlare, inte minst de senare. Vi vill välkomna folk fram till kyrkans glädjebudskap.
De båda veteranerna Gerd Gullberg-Johnson och Sten Elmberg lämnar sina uppdrag här, därför öppnar kommande kyrkoval upp för nya, inkryssade, namn.