Centerpartiet håller riksstämma

Textstorlek:

På torsdag öppnar Centerpartiets riksstämma i Skåne. Partiets framgångar i opinionsmätningar gör troligtvis att stämman kommer att bevakas ovanligt väl av landets medier.

– Ja. Det kommer nog ovanligt många besökare också, gissar Helena Vilhelmsson, ordförande för centerpartiet i Örebro län.

Helena är en av de cirka 30 som kommer att åka på stämman från Örebro län. 15 av dessa är ombud som ska representera länet på stämmobänken.

– Vi hade en ombudsgenomgång i söndags som nog ger en liten föraning om vad diskussionerna kommer att handla om. Vi sållade igenom ungefär 1000 sidor text i form av stämmomotioner.

Systembolaget och dess monopol avhandlas en del.

– Det finns ju ett förslag från partistyrelsen att utöka lanthandlarnas ansvar och tillåta viss lagerhållning, för att kunder ska slippa väntetid och kunna handla över disk. På många lanthandlar kan man ju i dag beställa. Det finns ju också förslag om att tillåta gårdsföräljning av alkohol. Sådant innebär alltid diskussion, inte minst ur folkhälsoperspektiv. Vad kommer det att innebära för tillgänglighet och för butikerna?

Det är också flera som motionerat om kommunala poliser.

– Det är ett utslag av att många är mycket missnöjda med hur polisen fungerar.

Bland förslagen till stämman finns också mer pengar till försvaret och en särskilt biodrivmedelsbonus till jordbrukare som ställer om till fossilfria bränslen.

Stämman hålls numera på hösten och bara vart annat år.