Leta guld – ett äventyr

Guldvaskande bröder Olstam, med förnamnen Martin och Mikael. Eveline Printz har tillfälligt lämnat glasskaféet. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

LINDESBERG Får vi presentera mannen bakom alla äventyrsgolfbanor i hela Sverige, Johnny Nielsen, från Löa. Hans företag har även försett många europeiska länder med dylika golfbanor. Senaste idén är guldvaskning.

 

Säsongen börjar rulla mot sitt slut och Johnny Nielsen kan så smått summera år 2017. Det är han som driver äventyrsgolfbanan med guldvaskning, vid den södra infarten till Lindesberg.

– Folk börjar få upp ögonen för det här med guldvaskandet. Vi började förra året och nu i år verkar det ha satt sig.

Intill äventyrsgolfbanan har han byggt upp en riktig guldgrävarkuliss, som det kunde ha sett ut i Klondike i slutet av 1800-talet. Guldgrävarna som kommer till Lindesberg får köpa en påse i glasskaféet, av Eveline Printz.

– I påsen finns förutom sand även tre guldkorn som hälls i rännan. Dessa ska sedan guldvaskaren försöka hitta, upplyser hon.

– Vaskaren får naturligtvis behålla guldkornen som hittas, fyller Johnny i.

Bröderna Martin och Mikael Olstam ska pröva lyckan. En påse hälls i och de börjar vaska. Efter en stund har de ändå lyckats få tag i två av de tre guldkornen, vilket är fullt godkänt. Vem som ska få guldet är inte bestämt, kanske att det blir mamma och pappa. Eller att de behåller guldkornen som en souvenir.

– Ibland kan det stå hela familjer här och vaska, som i ett litet familjemästerskap. Däremot har vi en specialpåse för mindre barn, där guldklimparna är större, berättar Johnny.

Här går också att boka ett långbord för barnkalas. Från kaféet kan Eveline och hennes medhjälpare servera våfflor, pannkaka och glass. Efteråt finns då möjlighet för barnen att både vaska guld, åka minigocart och färdas i småbåtar i en damm. Plus förstås att spela äventyrsgolf, som var den första attraktionen som Johnny kunde erbjuda för flera år sedan.

– Det är jag som byggt äventyrsbanan i Gustavsvik, plus alla i hela Sverige. Vi har även gått utanför landsgränsen och bygger åt hela Europa.

– Men den allra första byggde jag på 1990-talet åt Pigge Werkelin, mannen bakom Kneippbyn på Gotland, fortsätter Johnny.

Det var ju samme Pigge som blev riksbekant efter att så tragiskt ha förlorat sin familj i tsunamin i Thailand 2004, och som också skrev en bok.

Johnny deltog på en stor företagarmässa i Orlando i Florida. Han var där för att sälja in sin idé om biljardgolf i USA. Pigge var däremot i USA för att få tag i säljare av en äventyrsgolfbana. Sådana kunde Johnny också göra och därigenom blev det mer äventyrsgolfbanor än biljardgolf för hans del.

– Då blev det klart med Pigge, som nappade på mitt koncept. Tänk att två svenskar ska behöva åka över Atlanten för att det ska bli affär av.

Men det är vid sådana ställen som han brukar träffa Sveriges stora entreprenörer.

– Nu snart är det en stor karusellmässa i Tyskland och där kommer jag säkerligen komma
i samspråk med ansvariga för både Liseberg, Sommarland och Leksands lekland.

Johnny har redan sålt in en äventyrsgolfbana till campingen på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, men ännu ingen på lekområdet. Han har också varit i kontakt med High Chaparral i Småland, så kanske att det kan bli ett samarbete i framtiden.

Äventyrsgolfbanan i Örebro har ju kända lokala byggnader som slottet i miniatyr, Wadköping och Karlslunds herrgård. Därför ställer jag frågan till Johnny:

Vad har banan här i Lindesberg för lokala inslag?

Han tar då med mig runt banorna och vi kommer fram till en speciell bana.

– Här är det tre banor som går in i en uppbyggd gruva. En bana slutar här, en annan är helt innesluten i schaktet och en tredje börjar här.

Här finns målningar på gruvarbetare i full utövning och man kan även höra ljudet från en gruva. I Lindesbergs kommun finns ju många olika gruvor, som Stripa, Stråssa med flera.

Vid en annan bana syns två Bergslagstroll titta ut genom fönstren till en uppbyggd stuga. Ytterligare en bana är utformad till ett björnide, där den som går in också får träffa en björn.

– Det är visserligen en målad variant, men en del hajar till när de kryper in, avslöjar Johnny.

Något som finns på många äventyrsbanor i Sverige och Europa är den där svarvita kossan som utgör ett av hindren.

En väldigt ovanlig detalj finns på äventyrsbanan i Lindesberg, nämligen ett nittonde hål. Det kallas ”Lucky last hole” och innebär att om man träffar med bollen mitt i ett hål i en spiral så får man ett frispel. Man får alltså spela gratis nästa gång.

Johnny Nielsen är således en man med många nya idéer och har utvecklat sig till en av kommunens verkligt stora entreprenörer.