Det finns nu en majoritet i riksdagen för gårdsförsäljning av egenproducerade alkoholhaltiga drycker. Moderaterna som i regeringsställning avvisade gårdsförsäljning, är nu för. Och i mitten av augusti pläderade två Centerkvinnor, Kristina Yngwe och Madelaine Jakobsson, för gårdsförsäljning i en debattartikel i Västerbottens Kuriren. De pekar på att intresset för lokalproducerat öl och vin är större än någonsin.
Att gårdsförsäljning skulle betyda mycket för besöksnäringens tillväxt kan man på goda anta. Populariteten för lokalproducerat öl och vin ökar stadigt, liksom intresset för lokala bryggerier, vilka ofta drivs småskaligt och med höga ambitioner vad gäller smak och kvalitet. Den typen av verksamhet hotar knappast monopolgiganten Systembolaget, som ju dessutom alltid skryter med att inte ha något vinstintresse.
En öppnare attityd generellt sett till alkoholförsäljning skulle på sikt kunna gynna landsbygd och småorter. Systembolaget har i och för sig ett starkt stöd i Sverige. Många berömmer utbudet och inte minst servicen. Men hur ser det ut på landsbygden? Där finns en del i övrigt att önska.
Lars J Eriksson, under många år verksam i Sörmland som chefredaktör på SN, numera publisher på Skånska Dagbladet, tog för några år sedan upp ämnet i en krönika. Han tycker att livsmedelshandlarna i sina butiker skulle kunna få ha direktförsäljning av alkohol i form av ett mindre sortiment några timmar varje dag och på helgen vid sidan av livsmedelsförsäljningen. ”Det skulle dramatiskt förstärka kundunderlaget”, menar han.
Alternativet är att Systembolaget slår upp försäljning inne i butikerna på landsbygden, men det lär knappast intressera den stora statliga aktören.