Qwarnen bjuder på utställning om fårets päls

Ett vitt vackert fårskinn visar Kristina Henricsson den intresserade besökaren Stana Bengtsson från Karlstad. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

GRYTHYTTAN Den gamla Qwarnen i Grythyttan är i år fylld med vackra, mjuka och lockiga fårskinn. Det är Team Stjärnskinn som ställer ut.

Att komma in i Qwarnen hos Kristina Henricsson är alltid speciellt, för där finns så mycket att beskåda och även köpa. I år blir det en alldeles speciell upplevelse då årets utställning är fårets päls.

Där finns fårskinn i många olika grå nyanser och vitt. Lockiga, mjuka, gosiga och så vackra. Det är Team Stjärnskinn som ställer ut olika alster gjorda av fårets päls.

Team Stjärnskinn är en grupp fårägare som samarbetat för att sprida kunskap om känslan för får och fårskinn, ull och andra produkter med inslag av fårskinn.

I gruppen ingår nio fårfarmare från Närke och Östergötland. Här i Närke är det Gårdsbutiken Ostbiten, Karin Strömberg-Lundqvist i Östra Granhammar, Vintrosa.

De övriga fårfarmarna finns i Östergötland, Hällestad, Borensberg, Åtvidaberg, Gusum, Aneby, Gränna och Orremåla Bruk.

Hur kommer det sig att utställningen visas här i Grythyttan?

– Det var Karin Strömberg-Lundqvist som frågade om de kunde ställa ut här i Qwarnen och det tyckte jag var trevligt, säger Kristina Henricsson som äger Qwarnen och varje sommar har utställningar med olika teman.

Här finns inte bara skinn, utan även skinnprodukter som nallar, kuddar, stolsdynor, barntofflor, ljusmanschetter, ullgarn med mycket mera. Den som känner för att karda och spinna eller tova av ull, kan köpa med sin egen kasse med ull och själv ta hand om den.

Andra produkter som Kristina säljer är nymalt mjöl, bröd, sylt och marmelad med mera. På ett ställe finns keramik tillverkat av Lena Linderholm.

– Sedan ett par år tillbaka är vi återförsäljare av Lena Linderholms keramik. Det är så trevligt, berättar Kristina.

För den som vill fika, finns det tillfälle att göra det. Om solen lyser, kan man sitta ute och njuta av naturen och den gamla byggnaden som qwarnen är.

Qwarnen är öppen varje dag mellan klockan 12-17 fram till och med den 27 augusti.

Inger Persson