Extrema åsikter ska mötas med öppen debatt

Textstorlek:

Presidentens första 100 dagar är stort i Amerika. Det var Franklin D Roosevelt som gjorde en grej av det 1933 och lyckades vända den amerikanska ekonomin på tre månader efter den stora depressionen. Sedan dess har varje president försökt göra det till en stor grej. Man skulle kunna tro att det är någorlunda enkelt att vara överens om vad Trump faktiskt har åstadkommit.

Men så enkelt är det inte. För säkerhets skull gav Vita Huset ut ett papper där de listade vad ALLA ANDRA presidenter gjorde de första hundra dagarna, så att alla skulle se att Donne gjort lika mycket eller mer. Naturligtvis nämnde man inte att det inte är samma sak att sätta sitt namn på ett papper som att det blir gjort. Flera av hans försök och beslut har stoppats i federala domstolar eller inte gått igenom kongressen. Jämför man resultatet med löftena som han levererade inför valet, ”Donald Trumps Contract with the American Voter” som fortfarande finns på hans hemsida så är det slående magert. Arton vallöften och tio lagförslag skulle han åstadkomma. Sex av löftena och inget av lagförslagen blev resultatet. Och plötsligt tycker han att den där grejen med de första hundra dagarna är ”fake” och ”ridiculus”. Han pratar fortfarande om hur många som kom på hans installation i sina tal och tycker det är viktigare att skicka ut papper om andra presidenter än att lära sig hur jobbet fungerar.

Högerextrema Nya Tider får även i höst ställa ut på årets bokmässa i Göteborg. Detta har fått många att reagera och säga att man ger efter för rasistiska och nazistiska värderingar. Flera författare och förlag protesterar med att bojkotta bokmässan. Men Norstedts förlag, en av de stora, säger att de inte tänker bojkotta och lämna fältet öppet för krafter som inte respekterar allas lika värde. Öppet nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen kommer att medverka på Almedalsveckan. De är sedan 2015 registrerade som riksdagsparti. – Vi kommer att informera om vår politik, presentera vårt partiprogram, dela ut flygblad i ärendet och även hålla tal. Vi tror att det finns vanligt folk som är intresserade, säger Pär Öberg från NMR.

Det här är riktigt svårt att tycka till om. Ofta tänker jag: Förbjud dom! Vi vill inte se eller höra dom! Det är liksom enklast så.

Men. Vår grundlag – och Europakonventionen – sätter gränser för vad som får göras och sägas offentligt. Våld, hets och hot är förbjudet. Likaså grova kränkningar. Resten är faktiskt tillåtet. Många har försökt frysa ut Sverigedemokraterna genom att låtsas som de inte finns, inte bjuda in dem. Vi vanligt folk tar bort dem som vänner på Facebook, de som inte tycker som vi. Hur har det gått? De har blivit tredje största parti på väldigt kort tid.

Även de mest extrema åsikter behöver bemötas i en fri och öppen debatt. Och jag vägrar faktiskt att tro att en tredjedel av svenskarna inte vill hjälpa nödställda människor. Jag tror att de är oroliga, dels för att Sverige inte ska kunna ta hand som ”sina egna” behövande i vård och skola, dels oroliga för sin egen trygghet och säkerhet. Man är orolig för att släppa in terrorism. Denna oro måste tas på allvar. Sverige måste visa att man även i migrationsfrågor och trygghetsfrågor är det bästa landet att bo i.

Plus: Maj – den vackraste månadenMinus: Alldeles för många bränder!