Anna – en av 50 som premierades i lördags

Anna Östergårde blev årets mottagareav stipendiet på 5.000 kronor på Eriksdagen i Örebro. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

På 50 ställen i landet firades Erikshjälpens dag i lördags. 50 personer fick stipendium.
I Örebro var det Anna Östergårde.

 

Eriksdagen firades på alla Erikshjälpens exakt 50 second-hand-butiker i landet. Det gjordes för att särskilt lyfta fram den verksamhet som ”Farbror Erik” (Erik Nilsson) en gång startade för sjuka barn.
Han hade själv som barn blödarsjuka, hamnade på sjukhus, och såg då hur många barn som for illa och behövde lite uppmuntran.
När namn på barn sedan nämndes i radioprogrammet Barnens brevlåda, så fick han fram deras adresser, och började skicka leksaker och annat för att uppmuntra.
Det har sedan växt till Erikshjälpen som idag bedriver stor social verksamhet. Och en lördag i Örebro kan så mycket som 80.000 kronor omsättes i second-hand-butiken vid Bista.
Och i lördags alltså uppmuntran till en eldsjäl, med 5.000 kronor.
– Vi vill ge det till en person som jobbar för andra, trots att hon själv har mycket att stå i med egna barn och jobb, sa Pija Karlsson, prisutdelare.
Och stipendiet gick alltså till Anna Östergårde (43).
Till vardags jobbar hon inom familjecentralen, Örebro kommun. Men nu handlade det om att premiera hennes arbete i ”Kids”, i Elimförsamlingen i Örebro.
– Man kan säga att det är en slags söndagsskoleverksamhet för de yngre barnen.
– För mig handlar det om att ge barn en trygg grund att stå på, innan de blir tonåringar. Det handlar om att kämpa på, och att inse att vi många som jobbar ideellt har något att erbjuda civilsamhället i vår gemensamma strävan att skapa en trygg värld för barn att växa upp i, och bra ideal att leva efter.
Anna Östergårde blev väldigt överraskad över att bli utsedd till årets premiemottagare.
Pengarna ska, enligt statuterna, användas till något roligt inom det ideella arbetet, med fokus på ungdomar.
– Vi får se vad det blir, men barnen ska på något sätt få göra något extra kul.
Rolf Johnsson