Tog hem pappas priser

Kerstin Lindkvist och Niclas Fransson, Charlies son och barnbarn till Frasse, i utställningsrummet på kaféets övervåning. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Nu har speedwaylegendaren Evert ”Kumla-Frasse” Fransson fått museum på ”hemmaplan”.
På Café Qvarnån, som ”Frasses” dotter Kerstin Lindkvist driver tillsammans med maken John, visas hans troféer.

När Kumla kommun ringde till Everts barn, Kerstin Lindkvist och Charlie Fransson, och frågade om de ville ha tillbaka utställningsföremålen från deras fars storhetstid på speedwayovalerna blev svaret tveklöst, ja.
Anledningen var att kommun skulle avveckla Frasse-utställningen som dittills visats i Kumlahallen.
– Vi var dit på senhösten och hämtade åtta banankartonger med pappas priser och mycket annat. Pappa sa alltid till oss att vi inte skulle sälja hans priser, berättar Kerstin.
Kerstin och hennes man John driver café Qvarnån i Närkesberg och i den byggnaden såg de en möjlighet att museialt visa och berätta Frasses idrottshistoria.
Så nu har övervåningen som tidigare varit evangelistbostad helt plötsligt blivit ett museum som berättar historien om Indianernas speedwaylegendar, Kumla-Frasse.
– Ja vi kan väl kalla det museum för tanken är att det ska vara en permanent utställning, konstaterar Kerstin som för övrigt är Frasses äldsta dotter.
Prissamlingen imponerar, men det kunde funnits mer, avslöjar familjen.
– Efter kriget var det svårt att få tag på lödtenn. Då gick farsan in och tog en pokal och smälte ner, berättar Kerstin.
– Han var tvungen att ha tenn, bland annat för att löda kylare som frusit sönder, förklarar Charlie.
Men det finns även en annan viktig poäng i att grejerna nu finns i Närkesberg.
– Vår familj hade en sommarstuga här och det var ett andningshål för pappa att få vistas där. Cirkeln är på sätt och vis sluten nu.
Kerstin fanns förstås som ung med mamma och pappa i sommarstugan, och senare skulle orten även bli hennes familjs ”plattform”, då tillsammans med John.
Hon och brodern Charlie har en speciellt stark känsla nu när de själva får rå om pappas priser, alla fotografier från tävlingsarenorna och alla berättande tidningsklipp från hans tävlingskarriär.
–  Vi kan sitta i lugn och ro och plocka bland bilder och klipp och minnas tillbaka i tiden. Vi tycker båda att det här är rätt stället att ha det på, slår Kerstin fast.
Första torsdagen efter midsommar slår caféet upp portarna och är sedan öppet torsdagskvällar fram till mitten av augusti.
– Nu har vi något nytt att visa upp för våra gäster. Det går också bra för mindre grupper att boka in besök på andra tider.