Får sprätta fritt nu

En av de tuppar som nu får gå ut.
Textstorlek:
Här om dagern kom ett välkommet besked från Jordbruksverket. Alla som har höns får släppa ut dem så de kan sprätta i det fria igen. Det har sedan flera månader rått skyddsnivå i landet på grund av rísken för spridning av fågelinfluensan. Det har inneburit att höns från vilka man säljer ägg tvingats vara inomhus. Rena hobbyhöns har fått vara ute men inhägnade väl i hönsgård.
Nu får alla höns komma ut igen. Alla utfodring ska däremot ske inomhus heller under skyddande tak. Det kallas Skyddsnivå 1. Att man sänkt nivån beror på att risken för spridning minskar med tilltagande värme. Säljer man ägg måste dock hönsen fortfarande hållas instängda i hönsgård.
I kommersiella hönshus är inomhusmiljön anpassad så hönorna mår fint även om det blir varmare ute. Men hos mindre äggproducenter och de som håller höns för husbehov blir det svårare att ha hönsen instängda närt det blir soligt och varmt ute.