En skola med bloggar

Förskoleelever på Stocksätterskolan får utbildning i hur man lägger in bilder på bloggen, av läraren Gunilla Gerdvall. foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Stocksätterskolan i Hallsberg har i flera år legat i framkant när det gäller IT. Sedan 2012 har skolan legat på topp-100 varje år.

Man har fått utmärkelser som ”Årets klassblogg”, ”Årets lärare” och ”Årets nykomling”.

Det hela ingår i något som kallas Webbstjärnan som startades 2008, som en del i satsningar att utveckla internetanvändandet i den svenska skolan. Det är en skoltävling där elever och lärare publicerar sitt skolarbete på en egen webbplats, som man tävlar med.

Det är Internetstiftelsen i Sverige, IIS, som ligger bakom projektet Webbstjärnan, där 60 000 elever varit med och tävlat varje år.

– Från och med ett visst datum i mars kan de gå in och titta på de olika skolornas bloggsidor och samtidigt börjat sålla bort sådana som de inte tycker uppfyller kriterierna, säger Gunilla Gerdvall, lärare på förskolan för sex- till sjuåringar.

Av 3 000 deltagande skolor har alltså Stocksätterskolan alltid varit med till de 100 sista i tävlingen, och alltså ofta bättre än så.

– Det hela började egentligen för fem år sedan då vår IT-ansvariga på skolan, Veronie Lejonord, började med en skolblogg, upplyser Åsa Eriksson-Nylin, också lärare i förskolegruppen.

Då hade både Gunilla och Åsa mellanstadieklasser.

Denna måndagsmorgon är det något turbulent när verksamheten ska starta. Det har i helgen tyvärr varit vandalisering på skolan och glasrutor krossats. Barnen får då inleda med en fruktstund och få information om läget.

Men så småningom blir klassen indelad i två grupper, där ena halvan ska få lära sig att ta bilder som senare ska läggas in på bloggen. Den andra halvan får titta på film, där ”Myror i brallan” står på programmet.

– De hade fått ta bilder i torsdags då också Radio Örebro var på besök och intervjuade barnen.

Det besöket dokumenterades och bilderna därifrån finns upplagda på www.stocksatter10.se, till Williams kommentarer.

– Då var man mest inne i kuddrummet och tog sina favoritbilder, idag får denna grupp ta bilderna här inne, säger Gunilla Gerdvall.

Barnen får instruktioner i hur man fotograferar med dataplattan och uppgiften är att ta två bilder var. Dels på sin kompis och sedan på ett föremål eller leksak som man uppskattar.

Mohanad och Emilia arbetar ihop och det som mest lockar för Mohanad är boken om Sorro. Det är en slags superhjälte i en annan division än namnen som stavar med bokstaven Z.

– Sorro är min favorit och det finns en bok till om honom, säger Mohanad, som vill att Länsposten ska läsa igenom den.

Nu finns inte riktigt den tiden, men kanske att den kan lånas någon gång och läsas för barnbarnen. Bokrekommendationer ska man ju inte förringa.

Emilias favoritsysselsättning är att pyssla med pärlplattor och det dokumenteras också.

Åsa Eriksson-Nylin var också med om att starta upp bloggen www.piece-of-cake.se. Det är en blogg på engelska, för lågstadiet.

– Barnen har fått sjunga på engelska och vi har lagt in en del texter, säger hon.

– Det känns bra att våra arbeten kan synliggöras utan att bara hamna i någon låda. På det här sättet får ju barnens släkt och vänner reda på hur deras vardag ser ut. En del av dem kanske har sin släkt på väldigt långt håll, påpekar Gunilla.

Här kan man se hela veckoschemat och se vad barnen äter till mat på respektive dag. Här läggs barnens teckningar och andra arbeten upp. Man kan i länklistan klicka sig fram till andra sidor, som den Arabiska bloggen, som vann priset som ”Årets nykomling” för några år sedan.

Det märks att det här med läsplattor för barn är otroligt populärt och barnen är väldigt intresserade av att lära sig tekniken. Kanske är det här som grunden till framtidens IT-tekniker läggs?

– I årskurs ett har de en platta till varannan elev. Här i förskoleklassen får vi nöja oss med nio stycken till 28 elever, nämner Gunilla.

Tiderna förändras och högtekniken för 50-60 år sedan, som då bestod av de där skolpusslen med facit i färgmönster, känns ganska långt borta.

Nu har barnen tagit sina bilder och Gunilla lär dem hur man redigerar och klipper bort oönskade detaljer. Någon har dessutom skakat på läsplattan vid fototillfället och då blir ju förstås bilden suddig, och måste tas om.

Till sist kommer Gunilla på att eftersom radiobesöket blev dokumenterat så måste också Länspostens visit bli det. Hon samlar till sig Kevin, Mohanad, Emilia, Edin, Lo, Emil, Klara och Gustav kring LP:s utsände och vips så blir allt förevigat. Om undertecknad fastnade får vi alltså se så småningom.

Liksom vi får avvakta och se hur det går i tävlingen i år för IT-skolan i framkant, Stocksätterskolan i Hallsberg.