Länsradion firar ett år

Tommy Sundqvist vid rattar, spakar och mikrofon. Studion är ett rum på arkivcentrum. – Arkivakterna är utmärkt ljuddämpning, säger Tommy. foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

​Den här veckan är det ett år sedan Länsradion började med dagliga sändningar från sin lilla studio på arkivcentrum i Örebro. Vi har besökt en pigg ettårig senior som på ett år blivit Örebro läns tredje mest lyssnade radiostation.

Flera av eldsjälarna bakom länsradion är gamla erfarna radiorävar, inte minst med ett förflutet i P4, radio Örebro. När Länsposten besöker den lilla studion bemannas den av Tommy Sundqvist och Lars- Åke Stenström. Med i studion finns också Göran Gunnarsson som varit presstalesman för polisen i Örebro.

– Har man varit radioaktiv i hela sitt liv är det svårt att tystna helt, säger Lars-Åke Stenström.

Lars-Åke som är nästan blind tar under sändningens gång emot mail från läsare via sina hörsnäckor eller via en liten apparat han har framför sig.

– Den översätter mailen till punktskrift, säger han.

Länsradion sänder tre timmar om dagen, alla vardagar, mellan 10 och 13.00 Från och med denna vecka repriseras programmen på kvällen, mellan 22 och 01.00.

– Vi var ett gäng gamla radioprofiler som insåg att det fanns ett visst tomrum i radiobruset. Många upplever nämligen att P4 inte längre vänder sig till en senior publik, särskilt inte musikaliskt. Eftersom det är en stor och köpstark grupp tänkte vi att en reklamfinansierad radio för oss över 50 skulle fungera, berättar Tommy Sundqvist.

– Eftersom länets närradiostationer inte har några program dagtid insåg vi att det skulle fungera bra att gå över närradiostationerna. Vi började föra diskussioner med föreningarna och de hakade på, inflikar Lars-Åke.

Närradion som kom till i brytningen mellan 1970-och 80-talet har fått allt svårare att hålla igång programverksmahet, det saknas ofta ideella krafter lokalt som kan bemanna radion.

– 2015 var vi igång med provsändningar. Vi hade lite tekniska problem i början, inte minst här i Örebro. Men sedan vecka 8 förra året sänder vi varje vardag.

Bosse Jardler, Martin Dyfverman, Tommy Sundqvist, Lars-Åke Stenström är välkända radioröster, samtliga arbetade tidigare på radio Örebro.

– Martin Dyfverman är vår programdirektör. Från Sydnärke kommer Irene Welander som varit en röst i Sydnärkes närraidostationer länge. Med är också Gunilla Pihlblad, Anita König Bo Fransson, Peter Flack, Marie Kühler och Gunilla Åkesson. Senaste tillskottet till gänget, alltså Göran Gunnarsson.

– Det är blandade programpunkter och en del musik, musik för vår generation. Vi exkluderar ingen, vi har yngre lyssnare. Men samtidigt sticker vi inte under stol med att vi gör radio för vuxna, säger Lars-Åke Stenström.

Relativt snart fick man ett stort gensvar, många hörde av sig med beröm och synpunkter.

– Vi deltog sedan på seniormässan här i Örebro i höstas. Då insåg vi att vi redan fått en stor läsekrets. En läsarundersökning har sedan bekräftat det, mer än 8 000 lyssnar på oss, varje dag.

Organisatoriskt är Länsradion en förening. Medlemmar är de lokala närradioföreningarna runt om i länet. De pengar verksamheten kräver dras in via korta reklaminslag.

– Men alla vi jobbar helt ideellt. Vi gör det här för att vi tycker det är roligt och vi tror att vi fyller en funktion, säger Lars-Åke.

Sedan en tid publicerar Länsposten Länsradions programtablå. Ni hittar den på sidan 8, varje vecka.