Erik är länets kock

Här har turen kommit till Erik Lindeberg att servera juryn. Anna-Karin Kindmark och Sebastian Gibrand tar alla sinnen till hjälp. Richard Ekbom serveras sås. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

I lördags tävlade nio kockar från länet om att bli Länets kock 2017. I köket på mässhallen var det full aktivitet bland råvaror och grytor.

En tjej och åtta killar. Så såg könsfördelningen ut när kockduellen på Conventum avgjordes. Är fördelningen över lag mest killar i restaurangköken, eller är det vid tävlingar som flest killar ställer upp?

Hur det än är med det så var det mycket duktiga kockar som tog sig an dagens uppgift att tillaga en maträtt för fyra personer på 60 minuter. Kockduellen anordnades vid Travel 6 Tastes mässa på Conventum i Örebro.

Sju stycken av Örebro läns vassaste kockar samt två elever från restaurangskolan på Virginska skolan var modiga och ställde upp i tävlingen. De tävlande var uppdelade i två grupper eftersom det bara fanns fem kök att arbeta vid.

I första gruppen startade Niklas Edgren, Egastronomi, Johan Aronsson, Elite Stora Hotellet, Erik Lindeberg, Bryggerikrogen Nora, tidigare Loka Brunn, Pontus Lindgren Makeriet samt Charlie Svanberg, från Virginska skolan som fick rycka in med kort varsel.

I lag två fanns Anna Nilsson från Katrinelund Gästgiveri och Sjökrog, Tommy Nordström, Gastronomic Adventus, Marcus Gefvert, Goda Rum Kumla och Oliver Jörnegren, Virginska skolan.

Någon gång framåt kvällskvisten på fredagen fick kockarna veta vilka råvaror de skulle arbeta med. Det gällde att tillaga en rätt där nyfångad Hjälmargös var huvudingerdiensen, sedan fanns det forell och kräftor. Det var Vinöfiskarna som levererat gösen och mycket av grönsakerna kom från länet eller dess närhet.

Kylskåpen var fyllda med grönsaker som brysselkål, broccoli, gulbetor, rödbetor, både orange och gula morätter, blomkål, grönkål, citron, mejeriprodukter, frukter som mango och ananas samt färska kryddor och torkade kryddor av olika slag.

Det var bara för kockarna att förse sig. Blomkål och grönkål hade nog samtliga kockar spetsat in sig på, på något sätt.

De personer som hade den svåra uppgiften att utse årets kock var Richard Ekbom, Anna-Karin Kindmark samt Sebastian Gibrand. De bedömde vem som hade lagat den allra bästa gösen, både vad gällde smak och utseende. Smakupplevelsen sattes högst.

Juryn började med att fotografera tallriken, sedan doftades det och smakades innan poängen skrevs ner. Under tiden kockarna kämpade i sina små kök gick Davor Zidaric omkring som presentatör. Pratade med kockarna och följde deras matlagning.

De tävlande startade med fem minuters mellanrum och när första gruppen var klar tog grupp nummer två vid och hade samma råvaror att arbeta med.

Det blev en tuff utmaning för de hade små kök att arbeta i, inte som på deras arbetsplatser. De hade heller inget vatten på nära håll och inte sina egna redskap.

Porslinet som maten serverades på hade kockarna fått ta med eget och alla hade valt olika former och färger på tallrikarna. Av de fyra portioner som lades upp, gick tre till juryn och den fjärde tallriken ställdes ut så besökarna kunde titta på anrättningen.

När alla kockarna serverat sina rätter och juryn diskuterat ihop sig om vem som skulle tilldelas priset som var en flygresa för två till Köpenhamn med besök på någon restaurang och övernattning.

Vann titeln årets kock gjorde Erik Lindeberg från Bryggerikrogen i Nora. Naturligtvis ställde juryn frågan till Erik hur god mat skulle tillagas.

– Håll det riktigt enkelt, men jäkligt gott. Krångla inte till det, sa den glade vinnaren.

Sätten att ge sig i kast med gösen var många. Först skulle den tas ur och filéas. En del valde att smörbaka den, medan andra folieinbakade, stekte, pocherade, chili-och limebakade, ja alla hade sitt eget sätt att tillaga på.

Ett gott råd från kockduellen var att skära itu citronen och grilla den en liten stund. Den blir sötare och godare då.

Årets vinnande kock Erik Lindeberg är en av kockarna i Brakmiddagen som i fjol arrangerades på Loka Brunn. Tio kockar från länet tillagade varsin rätt och biljetter såldes där alla pengarna som kom in gick till Musikhjälpen. Summan blev 250 000 kronor