Magar

Textstorlek:

Så här några veckor efter årets största mathelg är det dags att börja summera resultatet. Det är nästan så att jag går omvägar runt badrumsskåpet där jag ställt vågen för att slippa bli påmind om resultatet varje dag. En segdragen influensa i samband med julhelgerna har gjort mig väldigt inaktiv så det har inte hjälpt matchvikten. Julens fröjder gör att skjortorna spänner över magen och jag befarar det värsta vad gäller vikten. Jag vägde in mig innan jul på X kilo och nu står den på X+3. Jul och nyår har inneburit mycket gott som dopp i grytan, kålpudding, skinka och oxfilé. Mellan varje måltid har nötter, choklad och knäck sköljts ned med glögg och andra maltdrycker. Med andra ord så har mat och dryck inte saknats däremot så har det varit minimalt med fysisk aktivitet.

Men det är tur att man inte är ett nötkreatur med fyra magar. Det hade inneburit en viktuppgång multiplicerat med fyra. Vommen, bladmage, löpmage och nätmage är nötkreaturens magar som behandlar dieten och ser till att den även kommer tillbaka och ger nöten en möjlighet att idissla maten ännu en gång innan den kommer tillbaka till magarna, till nytta för kreaturen.

Känns nästan som jag har ett par magar i alla fall nu så här i januari. Det finns många att välja på, alla står på skammens lista. En platt mage, helst med ett sk sexpack, är idealet för män i alla åldrar. Vi i den övre medelåldern, har inte riktigt kommit i den åldern då vi inte bryr oss längre. Jag är fortfarande lite fåfäng och vill inte gärna pusta och stånka varje gång jag böjer mig för att plocka upp ett papper från golvet eller när jag skall knyta mina skor.

Ölmage är något som många män har. För mycket och för stort intag av maltdrycken får magen att svälla och till slut kanske övergå i en annan av magarna som finns att välja på och det är hängmage. Den magen hänger tryggt på svångremmen eller bältet och det kan gå så långt att vissa känner det bekvämare att byta till hängslen för att magen skall få svälla ut över alla sina breddar och hänga tryggt mellan bärarens hängslen.

En medelålders herre kan också ha en dålig mage som kanske till och med kan vara en lös mage och då menar jag inte en lösmage. Den senare inte så vanligt hos herrar, men ändå. Uttrycket för och från en dålig mage borde vara ett exklusivt manligt fenomen men även kvinnor kan ge luft för detta, alltid smygande och med en doftmarkör som resultat. Är det verkligen något som kvinnor ska göra? Blir lika förvånad varje gång. Det känns som om det borde vara en aktivitet förbehållet män. I alla fall verkar männen genomföra detta på ett mer ogenerat  och mindre diskret sätt än sina kvinnliga motparter.

  Fromage ska man inte ha för då har man ätit för mycket ost och en blamage vill man heller inte ha för då har man gjort bort sig på riktigt och då väntar gymmet, inga ursäkter gäller längre.