Minst lika bra som vanligt

Årets Hjalmar-ensemble på Bruksteatern i Breven. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

RECENSION

Det har väl inte undgått någon att Hjalmar Berglund med sitt teatergäng flyttat ut på landet inför denna säsong. ”Varning för Hjalmar” heter den senaste revyn med Peter Flack och kompani, som nu spelas i Bruksteatern i Breven.

Det här proffsiga gänget skulle kunna sätta upp revy i en källarskrubb och det skulle bli succé. För dessa har rummet inga begränsningar. Den gamla Brevensgården intill det ännu äldre Brevens Bruk har nu blivit Flackgängets nya hemvist. Och nygamla dito för Peter Flack, eftersom det för honom är lite som att komma hem igen. Hans mor var från den trakten och här har Peter upplevt många år i barn- och ungdomen.

En produktion av detta slag kräver förstås lite mer än vad den gamla bruksteatern kunde erbjuda och därför har under året ett större ombyggnadsarbete genomförts. Bland annat har man nu försett lokalen med en läktare, varifrån man ser och hör lika bra som från parkett. Hela salen tar drygt 300 besökare.

Att gå från Parkteatern med dess fina möjligheter till traktering var också något som måste lösas. Men här har krögaren Miguel på Brevensgården fått till ett utmärkt koncept med 150 matplatser i två plan. Skillnaden mot tidigare är den att man får gå från det dukade bordet och placera sig på de uppställda stolarna i teatersalongen. Eller de fortfarande helt funktionsdugliga biofåtöljerna på läktaren. Ett möblemang som charmigt nog andas ett Folket hus á la 50-tal.

Scendekoren är förstås inte lika varierad och påkostad som tidigare, på grund av bristande utrymme och resurser. Men genom ensemblens proffsighet märker man inte av sådana förändringar. Allt känns precis lika roligt, kul och festligt som vanligt. Men numera ännu mer intimt.

Naturligtvis är Hjalmar med, strategiskt både i inledningen och i slutet. Det är ett måste även om övriga i ensemblen också har sina komiska poänger. Peters/Hjalmars speciellt speediga och fartiga humor är något som är lika träffsäker varje gång och det gör absolut inte något att vissa historier är favoriter i repris. Snarare tvärt om. Det där upplägget är Peter specialist på och något som publiken kräver att få uppleva.

Övriga familjemedlemmar visar att den komiska timingen inte är steget långt efter. Särskilt i numret om den hemliga gästen, som råkar vara en viss dam från Västra Vingåker, alltså inte långt från lokalen.

Även Amanda Flack har den komiska gåvan, vilket vi särskilt får se och höra i numret om den lilla flickan som förirrar sig upp på scenen. Ett lysande agerande av Amanda och publiken har väldigt roligt åt generationskrocken mot i det här fallet Peter Flack.

Åt namnen Peter Kjellström skrattar publiken bara han visar sig, hans kroppsspråk och mimik är obetalbar. Både han och Marie är som bekant även utmärkta imitatörer vilket vi tacksamt får se i numret ”Debatt”, som innehåller Mona Sahlin, Anna Kindberg Batra, Zlatan, Lars Lerin med fler.

Sånggruppen Sisters in arms är nya trevliga bekantskaper och duktiga sångerskor. Musikaliskt fixar Stephan Berg till det lika bra som han brukar, nu med hjälp av sonen David och Christer Linder.

Göran Lindhé