Julruschen i andra hand

Mattias Jonsson tar betalt och Petra Söderström packar varorna som Kicki och Roland Berg inhandlat. foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Återbruket Tur och retur öppnade sin butik för drygt tre månader sedan och verksamheten har gått över förväntan positivt. Så bra att man i februari börjar hyra egna lokaler med ett centralare läge och större butiksyta.

Det fanns flera syften när personalen och deltagarna på Laxå dagcenter planerade och drog igång sin andrahandsbutik uppe i Saltängen.

Miljöaspekten, att återvinna och sälja det andra ratat var ett av dem. Men det främsta var nog ändå att skapa meningsfulla sysselsättningar för deltagarna inom dagcentrets dagliga verksamhet.

I en värld där det är svårt att hämta in anpassade arbetsuppgifter inom näringslivet blev butikstanken ett sätt att på ”hemmaplan” aktivera deltagarna.

Man bestämde sig för att testa upplägget under en tid, och då genom dispens för butiken i de egna lokalerna på Saltängen.

– Det har varit fantastiskt och vi har fått sådan positiv respons. Nu har vi underlag till att ha en egen butikslokal, berättar arbetshandledaren Petra Söderström.

Hennes kollega Eva Eriksson berättar att många kommer för att handla, och laxåborna och andra har visat stor generositet genom att skänka saker.

En del lämnar saker i deras container på återvinningscentralen i Mosjön, men allt fler kommer direkt till butiken med sina gåvor.

Ännu har man inte känt av nån brist på varor att fylla hyllor och andra ytor med. Inför onsdagarna då butiken håller öppet är förväntningarna på ”nytt i butiken” stora bland kunderna.

Vanligt är att det köar 25-30 personer utanför dörrarna straxt innan butiken öppnar.

– Allt har varit så positivt och gått långt över förväntan bra, menar arbetshandledarna.

Butiken har även blivit till en social mötesplats. Folk kommer också också och söker en stunds gemenskap, sitter ner, pratar och fikar.

– Det går bra och många fikar, berättar Torgny Larsson, en av deltagarna i den dagliga verksamheten, och som ser till att serva kunderna med kaffe och tilltugg på bästa sätt.

Men nu stundar alltså nya tider som ett resultat av att verksamheten mottagits med öppna famnar av laxåborna.

– Som det ser ut idag så ska vi ha den nya butikslokalen i gamla Colorama på Postgatan klar att öppna i februari, avslöjar Petra Söderström.

Att kunna ha en egen permanent lokal ”på stan” fanns också med i tankarna när det hela startade upp, och nu blir det alltså verklighet.

En vinst är förstås tillgängligheten med det centrala läget. En annan att butiksytan ökar väsentligt och att man får plats för lagerutrymmen och möjlighet att även driva andra sysselsättningar i källaren.

– Det kommer också att bli mycket lättare med in- och utlastning av varor, påpekar Eva Eriksson.

När Länsposten besöker butiken i Saltängen känns det faktiskt som att kommersen inför julen är i full gång. Det andas helt enkelt julrusch både i det juliga utbudet på hyllorna och kundernas iver att julhandla.

– Det är mycket julgrejer som går nu, men även en del som handlar julklappar. Bland annat har vi märkt att vi säljer mer leksaker, säger arbetshandledaren Yvonne Handfast.

Två av kunderna som lägger upp sina inköp på disken är makarna Kicki och Roland Berg. Nya laxåbor sedan i maj och inflyttade från Stockholm.

– Vi stormtrivs i Laxå. Det är lugnt och skönt och billigare vart det också, påpekar Kicki.

Paret besöker butiken för andra gången:

– Det är ett fantastiskt ställe. Vi bara går hit och jag hittar något varje gång, konstaterar Kicki.

Är man nyfiken på att följa verksamheten och utbuden kan man söka på facebook, Återbruket tur och retur. Där förmedlar man nya bilder på nytt i butiken under tisdagseftermiddagarna.